Den nu dömde kurden i samband med händelsen på restaurangen.

PKK-kurd utvisas till Turkiet i unik dom

Publicerad 6 juli 2023 kl 13.54

Lag & Rätt. Stockholms tingsrätt har idag levererat en dom som tros bättra på regeringens förhoppning att få med Sverige i Nato. En 41-årig kurd döms till fängelse och utvisning för att ha försökt att finansiera PKK.

Dela artikeln

Det aktuella målet är unikt. Det är första gången som Sveriges terrorlagstiftning används i ett fall kopplat till PKK – en organisation som svenska toppolitiker tidigare öppet visade sitt stöd för.

Efter den turkiske ledaren Erdogans krav på att just terroråtala kurder knutna till PKK har vindarna dock vänt rejält.

Åklagare Hans Ihrman har tidigare hävdat att det är en "ren tillfällighet" att det unika åtalet råkade komma i samband med att Erdogan började kräva sådana åtal.

– Domen kommer spektakulärt lägligt för regeringen, bara timmar innan dagens möte och bara dagar till Vilniusmötet, då Sverige hoppas ha vunnit över Turkiet, säger Turkietkännaren Paul Levin idag till Dagens Nyheter.

Den 41-årige mannen ska i januari med vapenhot ha försökt förmå en kurd anställd på en restaurang i Stockholm att överlämna pengar till PKK.

Stockholms tingsrätt anser att brottet ska bedömas som både försök till grov utpressning och grov finansiering av terrorism.

Därutöver ska 41-åringen ha innehavt samma vapen i sin lägenhet några veckor efter utpressningsförsöket. Han döms därför även för grovt vapenbrott.

Straffet blev fängelse i fyra år och sex månader samt utvisning.

"Det som särskilt påverkar fängelsestraffets längd är den dömde mannens användning av vapen och anspelning på tillhörighet till terroristorganisationen PKK, som bedöms ha ett stort våldskapital", skriver tingsrätten.

När det gäller utvisningen föreligger enligt ett yttrande från Migrationsverket för närvarande verkställighetshinder med hänsyn till att den nu terrordömde kurden vid en utvisning till Turkiet skulle riskera tortyr eller annan omänsklig behandling.

Men, skriver tingsrätten:

"Eftersom tiden för villkorlig frigivning ligger flera år framåt anser dock tingsrätten – återigen på grundval av Migrationsverkets yttrande – att det inte går att bedöma om verkställighetshindret kommer att bestå när frågan om verkställig­het blir aktuell. Frågan om verkställighetshinder kan prövas på nytt av förvaltningsdomstol när det är dags för verkställighet. Det finns därför förutsättningar att utvisa den dömde. Med tanke på brottslighetens allvar ska återreseförbudet inte tidsbegränsas."


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.