Foto: freddie boy/Flickr (Cc-By-Sa)

Polisen gick ut med signalement - får kritik

Publicerad 14 januari 2012 kl 09.46

Inrikes.Informationsblad som närpolisen vid Globen delar ut väcker starka reaktioner från politiskt korrekta. Polisen varnar för bland annat afrikaner och sydamerikaner som misstänkta inbrottstjuvar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Globenpolisens informationsmaterial till grannsamverkansföreningar som anses "sprida fördomar", eftersom tjuvarnas etnicitet anges. Utskicken sätts bland annat upp i trappuppgångar och varnar för inbrottstjuvar. Informationen redogör för vilken etnisk bakgrund både gripna och misstänkta har, skriver Liljeholmen/Älvsjö.

En liga ska bestå av ”fyra mörkhyade från Indien eller Rumänien”. Andra misstänkta utgörs av ”öststatsmän” och ”afrikaner” ut.

– Asiater begår inte brott, konstaterar Jerry Nicklasson på Globens närpolis, som har skrivit informationen. Han tycker att det är uppenbart varför man anger en misstänkt gärningsmans ursprung.

– Om jag bara skriver ”bil” så finns det hur många möjliga bilar som helst, men om jag skriver Volvo V70 med röd färg och takbox blir det mycket lättare. Det är samma sak med ett signalement, säger han till lokaltidningen och fortsätter:

– Signalementen är baserade på uppgifter från dem som har drabbats, det är inte så att vi fabricerar ihop dem.

Instruktionen: Mörka invandrarbakgrund
Jerry Nicklassons chef, Lennart Paulsson, menar att etnisk tillhörighet är en del av signalementet som inte bör komma till allmänhetens känndom.

– Han har inte fått tillräckligt tydliga instruktioner om vilken typ av information han ska lämna ut som företrädare för myndigheten. Det är bara att beklaga, där har jag brustit, säger polischefen till lokaltidningen.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.