Foto: Gage Skidmore/CC

Rand Paul blockerar ensam sanktioner mot Iran - varnar för krigshets

Publicerad 31 mars 2012 kl 04.20

Utrikes.Libertarianen och republikanske senatorn Rand Paul åberopade i veckan den amerikanska konstitutionen i ett försök att på egen hand blockera ännu tuffare sanktioner mot Iran. Nu kräver han att senaten klargör att sanktionerna inte kommer att utmynna i krigsförklaringar mot Iran och Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Som ensam senator ifrågasatte Rand Paul en ny uppsättning sanktioner mot Iran. Han har dessutom introducerat ett tilläggsförslag till den nya lagen.

- Mitt tilläggsförslag är en mening lång. Det förkunnar att ingenting i denna lag ska kunna tolkas som en krigsförklaring eller ett godkännande av användning av militära maktmedel i Iran eller Syrien, sa Paul till sina krigslystna kollegor i kammaren, enligt RT

Senatens demokratiska majoritetsledare Harry Reid var å sin sida ivrig att få igenom den nya sanktionslagen så hastigt som möjligt. Pauls invändning kräver dock att all användning av militärt våld mot Iran måste godkännas av kongressen.

Han poängterade att ett beslut att överflytta makten att förklara krig från den lagstiftande till den verkställande makten skulle vara i strid med den amerikanska konstitutionen.

- Innan ni skickar våra unga män och kvinnor ut i strid måste vi ha en mogen och eftertänksam debatt om följderna av krig, om krigens lämplighet och mål, tillade Paul.

Den nya sanktionslagen kommer, om den går igenom, ge Obamaadministrationen utökade befogenheter att sätta press på Iran. Bland annat tvingar den företag noterade på de amerikanska börserna att fungera som spioner i den islamiska republiken och straffar amerikanska moderbolag vars dotterbolag har kontakter med landet.

Harry Reid uppgav sig vara "fruktansvärt besviken" på Pauls motsträvighet och hävdade att Paul gjort en "märklig" läsning av konstitutionen.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.