Foto: Norska polisen

Rånvåg mot äldre kvinnor i Norge

Publicerad 5 april 2012 kl 19.53

Utrikes.En våg av fräcka rån har drabbat äldre kvinnor i Norge på sista tiden. Nu varnar polisen allmänheten för rånarna, som beskrivs som "uteslutande zigenska kvinnor från Rumänien".

Gilla artikeln på Facebook

Den nya formen av kriminalitet exploderat i Norge, där utländska kvinnogäng rånar försvarslösa äldre norska kvinnor på vigselringar och andra smycken.

- Dessa kvinnor har noll empati för sina offer, säger Geir Ellefsen vid den specialenhet som arbetar mot "mobila yrkeskriminella" som de romska ligorna betecknas.

- Det är hjärtskärande att läsa alla anmälningar från äldre kvinnor som brutalt blir bestulna på sina ringar och smycken, som ofta har stort affektionsvärde för dem.

Metoden som används är att först tigga pengar och sedan råna offret om tillfälle ges. En 83-årig kvinna blev uppsökt av två romska kvinnor som frågade om hon ville köpa smycken. Då hon svarade nej, tog de tag i hennes vänstra hand och slet av tre guldringar.

Kvinnan skrek högt av smärta, men fick se sin mors vigselring från 1927 ersättas av en plastring i imiterat guld. Så försvann kvinnorna med de långa kjolarna till fots.

- Även erfarna poliser blir förtvivlade och arga när man ser rapporter som dessa, säger Geir Ellefsen och tillägger att kartläggning och vittnesmål visar att gärningskvinnorna uteslutande är zigenare från Rumänien. Han kräver nu omedelbara utvisningar av dessa kriminella.

Denna rapportering i Norges största dagstidning har ingen motsvarighet i Sverige. Om det beror på att dessa ligor respekterar just svenska åldringar när de passerar till Norge, eller om skillnaden tvärtom består i att den svenska pressen har en annan syn på sitt uppdrag än den norska, är okänt i nuläget.


Nyheter från förstasidan

Här lynchas vita av svarta mobbar

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.