Ett vetenskapligt expertutlåtande om att visir inte räcker för att skydda personal i äldreomsorgen raderades från Arbetsmiljöverkets diarium och uteblev därför när frågan skulle bedömas av domstol.

"Regeringen engagerad för att tona ned kravet på munskydd"

Arbetsmiljöverket pressades att tona ned krav på munskydd

  • Folkhälsomyndighetens "rekommendationer" skulle gälla
  • SKR var drivande för att stoppa de hårdare kraven
  • Expertutlåtande om att visir inte räcker raderades
  • "Väldig allvarligt och en rejäl myndighetsskandal"
Publicerad 22 maj 2020 kl 13.24

Inrikes. Regeringskansliet har varit engagerat i processen för att tona ned kraven på munskydd på äldreboende, avslöjar SVT. Granskningen visar också att ett vetenskapligt expertutlåtande om att visir inte räcker för att skydda personal i äldreomsorgen raderades från Arbetsmiljöverket och därmed inte togs med när domstol skulle bedöma frågan.

Dela artikeln

Innan påskhelgen fastslog Arbetsmiljöverket att personal på äldreboendet Serafen i Stockholm måste ha både visir och munskydd när de jobbar hos sina patienter. Det var mer långtgående än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men kommunernas intresseorganisation SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, var kritisk och befarade att fler skyddsombud då skulle stoppa arbetet på samma sätt som Serafen gjort.

Arbetsmiljöverkets beslut överklagades av Stockholms stad och förvaltningsrätten krävde att Arbetsmiljöverkets skulle upphävas eftersom det var för otydligt.

SKR kallade också till ett möte där facket och skyddsombuden inte fick medverka och efter det tonade Arbetsmiljöverket ned kravet på munskydd.

Att man gått bakom ryggen gjorde att fackförbundet Kommunal rasade mot händelsen och JO-anmälde Arbetsmiljöverket.

– Det här är väldig allvarligt och en rejäl myndighetsskandal, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.

Nu visar SVT att även regeringskansliet varit "engagerat i processen för att tona ned kraven på munskydd" på äldreboende. En av socialminister Lena Hallengrens (S) medarbetare erbjöd sig att vara med på det möte som SKR kallat till. Ministerns företrädare skulle sitta tyst.

Dessutom visar SVT:s nya granskning att Arbetsmiljöverket raderat ett utlåtande, ett dokument, från myndighetens egen expert som efter en vetenskaplig genomgång klargjorde att "visir ensamt inte skyddar luftvägarna". På grund av att utlåtandet raderades hos myndigheten, finns det inte med i det utlåtande som skickades till domstolen.

Det yttrande som skickades till domstolen var så oseriöst att flera medarbetare på Arbetsmiljöverket vägrade ha med sina namn i dokumentet.

SVT drar slutsatsen att "myndighet som ska värna arbetsmiljön i stället pressats att tona ned sina krav och linjera sig med Folkhälsomyndighetens rekommendationer". Och de som utövade påtryckningarna var åtminstone Stockholms stad och SKR.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.