– Detta talar för att de som redan har betalningsproblem drar på sig fler och större skulder, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, i ett uttalande.
Under 2020 fick Kronofogden in knappt 1,2 miljoner krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det motsvarar en ökning med 3,3 procent sedan året innan.
Räknat i antalet berörda personer är ökningen något lägre, 1,3 procent. Drygt 426.000 personer betalade inte sina skulder i tid.
Den kraftiga ökning av antalet skuldsatta, som bedöms bli en följd av pandemin, har dock enligt Kronofogden än så länge inte inträffat. Däremot fortsätter skuldbeloppet att växa snabbt. Jämfört med 2019 har den sammanlagda summan i kraven som skickas till myndigheten ökat med 18 procent till cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta årssiffran någonsin.
Många unga vuxna i åldern 18–25 år har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden eller blivit av med sina jobb under pandemin. Trots det har inte fler unga fått skulder skickade till Kronofogden; antalet unga kvinnor har till och med minskat jämfört med 2019.
Däremot ökar antalet ärenden i åldersgruppen, vilket enligt myndigheten stärker tesen om att de som har svårt att betala snabbt drar på sig fler skulder hos Kronofogden. Samma tendens gäller för unga män – något fler har skulder, men de står procentuellt sett för den enskilt största uppgången när det gäller ärenden.