Rikspolischefen: Fullt på fängelserna – ändå lika många skjutningar

Publicerad 16 januari 2020 kl 15.06

Inrikes. Rikspolischefen Anders Thornberg ser mycket allvarligt på att det extrema våldet i Sverige fortsätter, säger han i en intervju med Svenska Yle. Men något bra svar på vad brottsligheten beror på, har han inte.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året skedde en rekordökning av bombdåd i Sverige: från 162 stycken 2018 till 236 fram till och med den 30 november 2019.

Samtidigt inträffade inte mindre än 320 skottlossningar med 41 dödade personer. Det är en ökning från 306 skjutningar året innan och en minskning från 45 ihjälskjutna 2018.

Dödsskjutningarna minskade alltså marginellt.

Så sent som i måndags bombades Östermalm i Stockholm så kraftigt att det såg ut som en plats från ett krig.

Detta tycker rikspolischefen Anders Thornberg är mycket allvarligt. Enligt honom blir brotten alltmer hänsynslösa, vilket också innebär en större risk att utomstående drabbas.

– Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena, det är fullt på anstalter, det är fullt på SiS-institutionerna för minderåriga. Ändå sker det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort, säger han till Svenska Yle.

Enligt rikspolischefen måste polisen bli ännu bättre på sitt arbete men främst bryta tillväxten av kriminella. I Malmö ser polisen, berättar han, hur barn i 8-14-årsåldern hjälper kriminella med vapen och narkotika och även rånar varandra.

Anders Thornberg menar att samhället måste sätta tydliga gränser för unga och tidigt låta dem förstå konsekvenser av sina gärningar. Samtidigt måste de få "känna" hopp om att det går att leva ett bra liv utan kriminalitet, menar han.

På frågan om varför just Sverige drabbas av skjutningar och bombdåd, har han dock inget konkret svar. Han påpekar att "forskningen har olika synpunkter", att de kriminella inte känner att det finns någon framtid och att det är "svårt" att bo i utsatta områden.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0