Hösten 2013 rapporterade Dagens Nyheter att polisen i Skåne hade ett register, kallat Kringresanderegistret, som omfattade tusentals romer. Elva personer har därefter begärt att få 30.000 kronor var i skadestånd med hänvisning till att de har registrerats i registret enbart på grund av att sitt romska ursprung.
Staten, genom Justitiekanslern (JK), motsatte sig detta men Stockholms tingsrätt dömde tidigare till romernas fördel.
I hovrätten har staten fortsatt att hävda att personerna inte har registrerats enbart på grund av etnicitet i strid med polisdatalagen och motsatt sig att betala skadestånd. Staten har dock inte gett någon förklaring till varför personerna har funnits med i registret utan allmänt hänvisat till polisens arbetsmetoder med att bearbeta tips inom underrättelseverksamheten. Staten har i hovrätten också erkänt att behandlingen av personerna har inneburit en kränkning av deras rättigheter enligt Europakonventionen.
Hovrätten konstaterar nu att polisens register i stor utsträckning omfattat romer, att ordet "kringresande" leder tankarna till just romer och att polisens arbetssätt verkar ha blivit en kartläggning av romer. Ingen av personerna i målet, som alla bor i Stockholmsområdet, har varit misstänkta för brott och ingen av dem är släkt med eller har kopplingar till de romska familjer i Skåne som polisen kartlade. Enligt hovrätten har därför inte annat kommit fram än att de aktuella personernas uppgifter lagts in i Kringresanderegistret enbart på grund av sitt etniska ursprung. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom och dömer alltså staten att betala de elva personerna 30.000 kronor var i skadestånd.