Alex Beltyukov/CC-BY-SA

Ryska MiG-29 till Syrien

Publicerad 4 juni 2013 kl 08.02

Utrikes.Ryssland kommer att leverera det multifunktionella flygplanet MiG-29M till Syrien och förhandlingar pågår just nu i Moskva, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Interfax, som hänvisar till källor inom vapenexportbranschen, undertecknades avtalet om leveransen redan år 2007.

Nu kommer Ryssland att leverera stridsplanen i två partier på sex flygplan var. Efter detta kan ett nytt kontrakt avseende leverans av ytterligare 12 flygplan undertecknas.

Om alla tekniska och finansiella frågor kan lösas under förhandlingarna kan den första leveransen äga rum redan i år, enligt rysk statsradio.

Fakta: Mig-29
MiG-29 är ett ursprungligen sovjetiskt jaktplan som skapades som ett tredje generationens stridsflygplan. Uppgraderingar sen dess har gjort att flygplanstypen idag räknas som den 4:e eller 4,5:e generationen (i likhet med till exempel Eurofighter, Rafale och Gripen). MiG-29 har rönt förhållandevis stor framgång som export. Den modell som Syrien köper, MiG-29M, började tillverkas på 1980-talet och används idag av Ryssland och Indien.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0