Ryssland ser över kärnvapendoktrin

Publicerad 1 september 2024 kl 16.41

Utrikes. Ryssland kommer att ändra sin kärnvapendoktrin baserat på en analys av Ukrainakriget och västvärldens agerande i samband med det. Det säger den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov i en intervju med nyhetsbyrån Tass.

Dela artikeln

– Som vi tidigare har sagt, är arbetet med att revidera doktrinen i ett avancerat skede, och det finns en tydlig avsikt att införa justeringar. Dessa justeringar är bland annat en följd av den granskning och analys som genomförts av de senaste konflikternas utveckling, inklusive allt som rör våra västliga motståndares eskalering i samband med den speciella militära operationen, säger Ryabkov till Tass.

Han betonar att det aktuella dokumentet håller på att slutföras, men att det fortfarande är för tidigt att ge en exakt tidsram för när arbetet kommer att vara klart.

– Tidsramen för när det kommer att vara färdigt är en ganska komplicerad fråga, med tanke på att vi pratar om den viktigaste aspekten av vår nationella säkerhet.

Tidigare har den ryske presidenten Vladimir Putin sagt att den ryska kärnvapendoktrinen är ett "levande dokument", vilket innebär att det kan ändras om det anses nödvändigt. Samtidigt betonade den ryske ledaren att Moskva utgår ifrån att en kärnvapenutväxling aldrig kommer att ske.

Ryabkov har tidigare påpekat att västvärldens handlingar ökar behovet av att uppdatera den ryska kärnvapendoktrinen för att den ska motsvara de aktuella kraven.

Enligt den ryske toppdiplomaten har den utrikespolitiska situationen eskalerat kraftigt till följd av USA och dess allierades agerande, och Moskva analyserar ständigt hur väl deras dokument om kärnvapenavskräckning möter dessa utmaningar.

Enligt den nuvarande kärnvapendoktrinen från 2020 kan Ryssland använda kärnvapen om en fiende använder sådana eller andra typer av massförstörelsevapen mot Ryssland eller dess allierade, om verifierad information om kärnvapenattacker mot Ryssland eller dess allierade mottas, om en fiende angriper anläggningar som är nödvändiga för ett kärnvapensvar, samt vid ett konventionellt angrepp mot Ryssland om statens själva existens hotas.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.