Ryssland skärper EU-sanktioner

Publicerad 25 oktober 2014 kl 12.56

Ekonomi. Ryssland inför ett utvidgat importstopp för livsmedel från EU, som ett svar på de sanktioner som EU har infört mot Ryssland efter påtryckningar från den rivaliserande supermakten USA. Ett tidigare importförbud kostade svenska producenter drygt 100 miljoner kronor, enligt siffror från Kommerskollegium.

Gilla artikeln på Facebook

Den 21 oktober införde Ryssland ytterligare förbud för import av livsmedel från EU. Nya produktgrupper som drabbas är biprodukter från nötkreatur och svin, fin- och grovmalet mjöl av kött eller köttbiprodukter för livsmedelsändamål, samt fett från nötkreatur och andra djur.

Därmed utökas omfattningen av de åtgärder som Ryssland redan infört mot import av livsmedel från EU. Det var den 7 augusti i år som Ryssland senast införde ett importförbud, och då för kött, mejeriprodukter, frukter och grönsaker samt livsmedelsberedningar från EU, USA, Kanada, Norge och Australien.

Den centrala ryska myndigheten för veterinära och sanitära frågor meddelar att dessa produkter stoppas med anledning av att man funnit förbjudna och skadliga ämnen i dem vid ett flertal kontroller. Ett sådant importstopp måste dock vila på vetenskaplig grund, enligt WTO:s regelverk för sanitära och fytosanitära åtgärder. Tillfälliga åtgärder får endast upprätthållas om vetenskapliga bevis saknas och om det importerande landet aktivt söker mer information.

De ryska besluten om importförbud är en reaktion på de ekonomiska sanktioner som EU med flera länder har infört mot Ryssland. Motiveringen för det ryska importförbudet från augusti i år är att det ska garantera den nationella säkerheten.

Värdet av den svenska exporten av de drabbade produkterna till följd av just det importförbudet var drygt 100 miljoner kronor under 2013.


Ädelmetallerna

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.