Val 2018
Genrebild.

S vill ha förbud mot mobiltelefoner i grundskolan

Publicerad 26 mars 2018 kl 15.29

Inrikes. Socialdemokraterna går till val på att införa mobilförbud på lektionstid i grundskolan. Syftet är att skapa ordning och reda i klassrummen, säger partiet på måndagen, och på så sätt bidra till en bättre kunskapsinlärning.

Gilla artikeln på Facebook

Mobiltelefoner är ett så stort problem i grundskolan att de ska förbjudas. Det anser Socialdemokraterna, som nu går till val på denna fråga.

Syftet är att skapa ordning och reda i klassrummen, säger man.

– Vi socialdemokrater vill ta bort varje hinder för elevens möjligheter att kunna klara skolgången och forma sin framtid. Bland det viktigaste för att uppnå det är att skapa ordning och reda i klassrummet. Skolan ska vara en trygg plats för studiero och lärande, förklarar finansminister Magdalena Andersson i ett uttalande.

Socialdemokraterna hänvisar till OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som pekat på att ökad studiero är en av de viktigaste komponenterna för att förbättra Sveriges PISA-resultat.

Stökig miljö drabbar såväl elever som kunskapsinhämtningen negativt, hävdar partiet. Och enligt Socialdemokraterna får man alltså bort stöket genom att ta bort mobilerna.

– Om barn ska kunna lära sig så mycket som möjligt måste skoldagen präglas av studiero. Många elever och lärare tycker att användningen av sociala medier stör i klassrummet. Inga lektioner ska störas av mobiltelefoner, säger gymnasieminister Anna Ekström.

Som det ser ut idag är det tillåtet att ha mobilen på lektionen. Skolan kan dock genom olika ordningsregler bestämma att man inte får ha det, säger Ekström till Aftonbladet. Hon vill därför vända på ordningen, och göra det till en utgångspunkt att mobilerna ska vara förbjudna.

Rektorer och lärare ska ha möjlighet att frångå mobiltelefonförbudet, till exempel genom att skriva in det i skolans ordningsregler. Används digitala verktyg i undervisningen ska skolan tillhandahålla dem.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0