Val 2018
Genrebild.

S vill ha förbud mot mobiltelefoner i grundskolan

Publicerad 26 mars 2018 kl 15.29

Inrikes. Socialdemokraterna går till val på att införa mobilförbud på lektionstid i grundskolan. Syftet är att skapa ordning och reda i klassrummen, säger partiet på måndagen, och på så sätt bidra till en bättre kunskapsinlärning.

Gilla artikeln på Facebook

Mobiltelefoner är ett så stort problem i grundskolan att de ska förbjudas. Det anser Socialdemokraterna, som nu går till val på denna fråga.

Syftet är att skapa ordning och reda i klassrummen, säger man.

– Vi socialdemokrater vill ta bort varje hinder för elevens möjligheter att kunna klara skolgången och forma sin framtid. Bland det viktigaste för att uppnå det är att skapa ordning och reda i klassrummet. Skolan ska vara en trygg plats för studiero och lärande, förklarar finansminister Magdalena Andersson i ett uttalande.

Socialdemokraterna hänvisar till OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som pekat på att ökad studiero är en av de viktigaste komponenterna för att förbättra Sveriges PISA-resultat.

Stökig miljö drabbar såväl elever som kunskapsinhämtningen negativt, hävdar partiet. Och enligt Socialdemokraterna får man alltså bort stöket genom att ta bort mobilerna.

– Om barn ska kunna lära sig så mycket som möjligt måste skoldagen präglas av studiero. Många elever och lärare tycker att användningen av sociala medier stör i klassrummet. Inga lektioner ska störas av mobiltelefoner, säger gymnasieminister Anna Ekström.

Som det ser ut idag är det tillåtet att ha mobilen på lektionen. Skolan kan dock genom olika ordningsregler bestämma att man inte får ha det, säger Ekström till Aftonbladet. Hon vill därför vända på ordningen, och göra det till en utgångspunkt att mobilerna ska vara förbjudna.

Rektorer och lärare ska ha möjlighet att frångå mobiltelefonförbudet, till exempel genom att skriva in det i skolans ordningsregler. Används digitala verktyg i undervisningen ska skolan tillhandahålla dem.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0