Maktstriden i SD
Richard Jomshof (SD).

SD-ledningen till SDU: Rösta rätt – annars bryter vi med er

Publicerad 7 september 2015 kl 09.14

Inrikes. Om ungdomarna i SDU inte röstar på Mattias Karlssons styrelseförslag på sin kongress i helgen kommer Sverigedemokraternas partiledning att kapa alla band till ungdomsförbundet. Det uppger partisekreterare Richard Jomshof i SD-Kuriren.

Gilla artikeln på Facebook

Den 11-13 september samlas SDU till kongress i Grebbestad. De två ordförandekandidater som ska ställas mot varandra är den 25-åriga juristen Jessica Ohlson, som stöds av den nuvarande SDU-ledningen, samt Tobias Andersson som istället har lyfts fram av moderpartiets ledning.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har tidigare flaggat för att det kan ske en brytning mellan partiet och ungdomsförbundet ifall Ohlson blir vald till ny ordförande. Nu ger partisekreterare Richard Jomshof ett tydligare besked i frågan.

"Om Jessica Ohlson blir vald till förbundsordförande kommer jag att kalla henne till ett möte med mig och övriga partiledningen. Syftet kommer att vara att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar", skriver han i SD-Kuriren.

Jomshof antyder att Ohlson har brister i sin "socialkonservativa" renlärighet och i sin tro på "öppen svenskhet". Han nämner också att hon backas upp av den nuvarande SDU-styrelsen.

Själv säger Jessica Ohlson att det är osannolikt att partiet skulle bryta med ungdomsförbundet. Att fatta ett sådant beslut är nämligen upp till SD:s medlemmar – inte Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

– Det är SD:s landsdagar i slutet av november som kan fatta beslut om SDU:s vara eller icke vara som en del i SD. Stadgarna ändras om 75 procent av ombuden på landsdagarna vill det, det tror jag är helt osannolikt. Jag tror de vill ha kvar oss, säger Ohlson till Aftonbladet.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne blev i slutet av april uteslutna ur SD tillsammans med en rad andra personer. De anklagades bland annat för att avvika ideologiskt och för att ha "öppet kritiserat" Mattias Karlsson och de andra i partiledningen. Kritiker hävdade istället att utrensningen skedde på grund av att ledningen kände att deras maktinnehav hotades efter att Hahnes lokala styrelseförslag valts med mycket god marginal i SD-distriktet Stockholms stad.

Partiledningen har tidigare försökt få bort Kasselstrand från ordförandeposten i SDU. De motkandidater man tidigare lyft fram – Paula Bieler och Henrik Vinge – led båda nederlag men har därefter tilldelats toppositioner inom moderpartiet.

Artikeln har uppdaterats.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vänsterextremister slog sönder Centerns lokal

Har startat "Kommando Annie Lööf".. Protesterar mot "vidrig nyliberal offensiv" som slår mot "kvinnor och migranter".0 

Sålde fentanyl som dödade 11 svenskar – frias helt

Hasan Osman i Skänninge går fri.. "Inte bevisat" att offren inte medvetet överdoserade.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0