Maktstriden i SD
Richard Jomshof (SD).

SD-ledningen till SDU: Rösta rätt – annars bryter vi med er

Publicerad 7 september 2015 kl 09.14

Inrikes. Om ungdomarna i SDU inte röstar på Mattias Karlssons styrelseförslag på sin kongress i helgen kommer Sverigedemokraternas partiledning att kapa alla band till ungdomsförbundet. Det uppger partisekreterare Richard Jomshof i SD-Kuriren.

Gilla artikeln på Facebook

Den 11-13 september samlas SDU till kongress i Grebbestad. De två ordförandekandidater som ska ställas mot varandra är den 25-åriga juristen Jessica Ohlson, som stöds av den nuvarande SDU-ledningen, samt Tobias Andersson som istället har lyfts fram av moderpartiets ledning.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har tidigare flaggat för att det kan ske en brytning mellan partiet och ungdomsförbundet ifall Ohlson blir vald till ny ordförande. Nu ger partisekreterare Richard Jomshof ett tydligare besked i frågan.

"Om Jessica Ohlson blir vald till förbundsordförande kommer jag att kalla henne till ett möte med mig och övriga partiledningen. Syftet kommer att vara att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar", skriver han i SD-Kuriren.

Jomshof antyder att Ohlson har brister i sin "socialkonservativa" renlärighet och i sin tro på "öppen svenskhet". Han nämner också att hon backas upp av den nuvarande SDU-styrelsen.

Själv säger Jessica Ohlson att det är osannolikt att partiet skulle bryta med ungdomsförbundet. Att fatta ett sådant beslut är nämligen upp till SD:s medlemmar – inte Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

– Det är SD:s landsdagar i slutet av november som kan fatta beslut om SDU:s vara eller icke vara som en del i SD. Stadgarna ändras om 75 procent av ombuden på landsdagarna vill det, det tror jag är helt osannolikt. Jag tror de vill ha kvar oss, säger Ohlson till Aftonbladet.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne blev i slutet av april uteslutna ur SD tillsammans med en rad andra personer. De anklagades bland annat för att avvika ideologiskt och för att ha "öppet kritiserat" Mattias Karlsson och de andra i partiledningen. Kritiker hävdade istället att utrensningen skedde på grund av att ledningen kände att deras maktinnehav hotades efter att Hahnes lokala styrelseförslag valts med mycket god marginal i SD-distriktet Stockholms stad.

Partiledningen har tidigare försökt få bort Kasselstrand från ordförandeposten i SDU. De motkandidater man tidigare lyft fram – Paula Bieler och Henrik Vinge – led båda nederlag men har därefter tilldelats toppositioner inom moderpartiet.

Artikeln har uppdaterats.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Olagligt låta patienter välja svensk läkare

DO:s dialogmöte med regionerna avslutat.. Något tillsynsärende blir det dock inte denna gång.0 

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0