USA-valet

Sex dygn kvar: Trump leder kraftigt i Iowa

Publicerad 26 januari 2016 kl 06.52

Utrikes. Invandringskritikern och affärsmannen Donald Trump, 69, leder kraftigt inför det viktiga första primärvalet Iowa caucuses på måndag. Wall Streets favoritkandidat Jeb Bush finns över huvud taget inte med bland toppkandidaterna.

Gilla artikeln på Facebook

Klockan 19 på måndag lokal tid öppnar möteslokalerna i Iowa, och bara den som har förhands­registrerat sig som republikansk väljare har rätt att delta.

Donald Trump har tagit ledningen i Iowa men saker kan fortfarande ändras. De sista fyra mätningarna från Iowa visar att affärsman Trump leder med mellan 5 och 11 procentenheter över Texassenatorn Ted Cruz, som tidigare hade ledningen i Iowa.

Ett genomsnitt av olika opinionsmätningar som har tagits fram av Huffington Post visas ovan. Den visar att Trump i genomsnitt leder med mer än 4 procent över Cruz, trots att de två kandidaterna hade i princip lika stort stöd när Huffington Post vägde samman de största opinionsinstitutens mätningar på samma sätt för fyra dagar sedan.

Tidigare i januari släppte Fox News en mätning som visade att Ted Cruz ledde över Trump med 4 procent i Iowa. De två kandidaterna har ett övertygande försprång mot andra kandidater i delstaten.

När Fox News nu i söndags släppte ytterligare en mätning från Iowa hade Trump ökat med 15-procentenheter på bara två veckor enligt Huffington Post. Jeb Bush, som beskrivs som etablissemanget och Wall streets favoritkandidat, dyker inte ens upp bland de sex toppkandidaterna och tros ha runt 4 procent stöd totalt i Iowa.

Bland de demokratiska kandidaterna går det bättre för etablissemanget. Här är Hillary Clinton en given vinnare i Iowa med 61 procent stöd. Vänsterprofilen Bernie Sanders, som ligger tvåa i den viktiga delstaten, når inte ens upp till halva Hillarys resultat då han får 28 procent stöd i de sammanlagda mätningarna.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.