Två gånger i rad vägrade Kalmar tingsrätt att bifalla åklagarens utvisningsyrkanden i samband med att mannen dömdes för grova brott. Detta trots att domstolen konstaterade att det fanns "en stor risk för återfall i brott".

Tingsrätten vägrade gång på gång utvisa syriern – då våldtog han en 13-årig flicka

Publicerad 23 april 2018 kl 18.38

Lag & Rätt. Den nyanlända syriern dömdes under en mycket kort period flera gånger i rad för olika grova brott – bland annat grov misshandel. Kalmar tingsrätt vägrade dock att utvisa honom med hänvisning till att de straff som domstolen själv dömde araben till var för låga för att motivera utvisning. Men nu utvisas mannen till slut – efter att ha våldtagit en 13-årig flicka.

Gilla artikeln på Facebook

Den 20-årige syriern i Blomstermåla kom till Sverige i april 2014 och beviljades omedelbart permanent uppehållstillstånd på anknytning till sin far.

Första gången han slapp utvisning för grova brott var i oktober 2017, då han dömdes till endast nio månaders fängelse för grov misshandel, grov stöld samt hot mot tjänsteman.

Tillsammans med två andra gärningsmän hade han i juli 2017 trängt sig in hos en svensk man i Mönsterås och länsat mannens lägenhet på värdesaker under knivhot. I samband med att de greps av polis samma dag hotade syriern och hans arabiske kumpan att döda poliserna – som bland annat fick höra att de skulle "fuckas upp i Syrien".

Tingsrättens första förklaring: "Väl förankrad i landet"
I samma veva dömdes syriern också för att tillsammans med fyra andra okända gärningsmän ha grovt misshandlat en annan svensk man den 21 januari 2017 vid en pizzeria i Blomstermåla. Mannen berättade att han kom ut från pizzerian vid stängningsdags när en silvergrå Volvo S 70 stannade på platsen och en grupp invandrare beväpnade med slagträn klev ur och gick till attack.

Mannen fick motta minst fyra slag med slagträna.

För de grova brotten ville åklagaren att araben skulle utvisas hem till Syrien. Kalmar tingsrätt ansåg dock att den kriminelle mannen skulle stanna kvar i Sverige. "En samlad bedömning" visade enligt domstolen att araben fick "anses vara väl förankrad i landet".

"Brottsligheten med hänsyn till att han inte tidigare dömts för någon allvarligare brottslighet vara så allvarlig att utvisning måste följa", skrev domaren Anders Lindberg i sitt beslut.

Andra domen: "Stor risk för återfall" – vägrade utvisa honom ändå
Redan i mars 2018 dömdes 20-åringen igen – denna gång för misshandel, grovt olaga hot och olaga hot – till ett års fängelse. Offren var nu två unga svenska män som hotades med kniv.

Men även denna gång vägrade Kalmar tingsrätt utvisa syriern, trots att domstolen slog fast att det fanns "en stor risk för återfall i brott". Tingsrätten avslog återigen åklagarens utvisningsyrkande.

"Det ådömda fängelsestraffet är inte så långt att – med hänsyn till rådande praxis – det finns förutsättningar att bifalla åklagarens yrkande om utvisning", skrev den kvinnliga domaren Inger Andersson.

Förra veckan dömdes den 20-åriga Syriern igen – och denna gång utvisas han till slut efter att ha avtjänat sitt nya korta straff, ett års fängelse. Detta sedan han våldtagit en då 13-årig flicka i Blomstermåla.

"[Våldtäktsmannen] döms nu till ett längre fängelsestraff. Med hänsyn härtill anser tingsrätten att frågan om verkställighetshinder lämpligast bör prövas med utgångspunkt i de förhållanden som råder i Syrien när [våldtäksmannen] friges från fängelsestraffet. Det finns därmed förutsättningar för att bifalla åklagarens yrkande om utvisning", skriver Kalmar tingsrätt i sin nya dom.

Den 20-årige våldtäktsmannen är dock välkommen tillbaka till Sverige igen om 10 år.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.