Snart tillåtet bygga 30 kvadratmeter utan bygglov

Publicerad 12 december 2019 kl 18.06

Inrikes. Den 1 mars nästa år ska det bli möjligt att bygga ett nytt bostadshus på 30 kvadratmeter utan bygglov på sin tomt, föreslår civilutskottet.

Gilla artikeln på Facebook

Det finns enligt utskottet ett stort behov av nya bostäder, och komplementbostadshus kan enligt politikerna vara ett av flera sätt att lösa bostadsbristen.

Ett komplementbostadshus är en självständig bostad som hör till ett en- eller tvåbostadshus, det kan till exempel vara ett så kallat attefallshus.

Regeringen har föreslagit förändringar i plan- och byggnadslagen som ökar den tillåtna storleken på komplementbostadshus från 25 till 30 kvadratmeter. Det innebär att boarean blir cirka 27 kvadratmeter, att det blir lättare att få plats med de grundläggande funktioner som behövs i en bostad och att husen blir lättare att utforma utifrån olika behov och smaker. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 mars 2020.

M, SD och KD reserverar sig när det gäller reglerna för komplementbyggnader och bygganmälan.

Moderaterna är positiva till förslaget, men anser att det även finns skäl att överväga att utöka maxstorleken för komplementbyggnader (till exempel fristående garage eller friggebodar) till åtminstone 32 kvadratmeter. Partiet anser också att det finns anledning att överväga ännu högre gränser för komplementbyggnader eftersom det ger fastighetsägare större möjligheter att utveckla sina fastigheter.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna anser att de nuvarande reglerna om bygganmälan är svåra att överblicka och kräver mycket administration. Partierna anser därför att regeringen bör utreda och återkomma till riksdagen med ett lagförslag som innebär att den som vill bygga en komplementbyggnad eller komplementbostadshus inte ska behöva göra en bygganmälan. Partierna vill att riksdagen ska rikta ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det.


Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0