Somalier i Forserum vägrar anmäla påstådda brott

Publicerad 31 augusti 2012 kl 04.28

Inrikes.Endast tre polisanmälningar varav två kom från etniska svenskar. Det blev facit efter att polisen låtit sätta upp en mobil polisstation på torget i Forserum där somalierna skulle få tolkhjälp för att anmäla rasistiska övergrepp från svenskar.

Gilla artikeln på Facebook

Förväntningarna från media var stora när polisen slog upp portarna till sin mobila enhet klockan 11 på torsdagen. SVT, SR och TV4 var på plats för att bevaka när de trakasserade somalierna skulle ta första steget mot upprättelse och anmäla rasisterna i byn. Men det blev en dryg väntan. Klockan 12.30 hade ännu ingen person gjort en polisanmälan skrev Höglandsnytt som rapporterade live från torget.

Polisen, som även hade anlitat skattefinansierade tolkar för att bistå vid anmälningarna, tog senare beslutet att förlänga insatsen till långt in på kvällen, men även det blev resultatlöst. När dagen summerades var det bara tre personer som anmält brott varav två var svenskar och endast en somalier.

- Vi hade inga förväntningar. Vi visste inte om det skulle komma en, noll eller hundra anmälningar. Det här kanske är fel metod vi ska utvärdera det senare, förklarade polisen Håkan Lindqvist för Höglandsnytt.

Flera somalier påstod i förra veckan att de systematiskt blivit utsatta för grova hatbrott av svenskar i Forserum. Snabbt uppkom dock frågan varför somalierna inte hade gjort några polisanmälningar om de påstådda, spektakulära brotten, varpå somalierna svarade då att de ringt polisen men inte fått någon respons. Samtalen var dock helt okända för Höglandspolisen, och det var därför som myndigheten bestämde sig för att sätta upp en särskilt mobil enhet på torget under en dag.

- Flera har hävdat att de gjort polisanmälningar, men att vi inte tagit emot dem. Nu åker vi ut till dem, sa Magnus Roman, presstalesman vid Jönköpingspolisen, till TT.

Man kommer även att göra ett omfattande arbete med att gå igenom de händelserapporter som skrivits i samband med samtal till Länskommunikationscentralen, meddelade polisen i ett pressmeddelande under onsdagskvällen.

Tidigare under veckan har det även framförts önskemål om att FN:s särskilda rapportör om rasism och FN:s arbetsgrupp för människor med afrikanskt ursprung skulle skickas till konfliktområdet för att bilda sig en uppfattning om situationen. Hur det blir med den saken är ännu inte känt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0