Soran Ismail talar ut i SVT efter Metoo: Vill ligga med "jättemånga människor"

Publicerad 6 april 2021 kl 18.47

Inrikes. Vänsterkomikern och kurden Soran Ismail försvann spårlöst från offentligheten efter Metoo-hösten 2017. Nu ger han sin syn på våldtäktsanklagelserna i en dokumentär i SVT, som kritiseras för att vara "stötande" och fokusera på att sprida Sorans perspektiv. Men enligt SVT måste även granskande journalister få välja att strunta i att söka sanningen ibland.
 – Det är inte en granskning där vi ska gå till botten med vad som hände, säger redaktören Jorun Collin.

Dela artikeln

Soran Ismail gjorde kometkarriär med sina politiskt korrekta skämt efter att ha börjat som deltagare "Parlamentet" i TV4 år 2007.

Han var sedan Sveriges kanske mest mediehyllade komiker och fick en rad fina priser fär sitt antirasistiska och feministiska engagemang. Ismail fick också stor uppmärksamhet eftersom han var på plats under den så kallade järnrörsskandalen med flera dåvarande SD-toppar.

Men hösten 2017 fick karriären att abrupt slut. Då kom det fram att minst tre kvinnor anmält Ismail för sexuella övergrepp – och han anklagades bland annat för våldtäkter.

En utredning som gällde våldtäkt lades ned i maj 2018 på grund av bevisproblem. Förra året dömdes en kvinna för grovt förtal av Soran Ismail efter att i inlägg på Facebook ha anklagat honom för sexuella övergrepp. Domen har överklagats.

Nu träder Soran Ismail fram i en dokumentärfilm i SVT, "Persona non grata". I filmen uppger 33-åringen att han inte längre vet vad som är sant och vad som är falskt.

– Jag har svårt att förstå hur det kan bli så fel som det har blivit i ett par situationer. Men jag kan inte för den sakens skull erkänna handlingar som jag inte har gjort, säger han.

Han berättar också att han inte har jobbat något sedan hösten 2017, då anklagelserna uppmärksammades i media.

– Ingenting är mer bekräftande för mig än sexuell bekräftelse, att någon vill ha sex med en. Jag vill ligga med jättemånga människor, säger Soran Ismail och fortsätter:

– Det ville jag förut och jag tror aldrig att det kommer att ändras. Jag förstår att det inte är det man ska säga, men så är det för mig.

I SVT-dokumentären ser man Soran Ismail förbereda sig för att göra en stand up-föreställning tillsammans med kollegan och landsmannen Özz Nujen.

Vänstertidningen ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekman säger i filmen att rättsväsendet inte gjort sitt jobb eftersom Soran Ismail inte hållits ansvarig för sina handlingar och blivit bestraffad.

– Jag har talat med två av offren. Jag bedömde dem som mycket trovärdiga. Det var två kvinnor som inte kände varandra och de hade varit utsatta för liknande saker. Sexuella övergrepp och våld som han har utsatt dem för, psykiskt och fysiskt, säger Ekis Ekman.

Dokumentärfilmen i SVT har väckt kritik från både Aftonbladet kultur och Expressen kultur

– Det är inte en granskning där vi ska gå till botten med vad som hände. Men vi människor är funtade så, vi vill veta vad som hände. Så det har varit jättesvårt, säger Jorun Collin, redaktör och projektledare för dokumentären.

Feministadvokaten Elisabeth Massi Fritz rasar också mot dokumentären.

– Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att public service ens gör den här dokumentären. De målsägande som jag har företrätt har alla haft starka och trovärdiga berättelser, skriver hon i ett uttalande till SVT Nyheter.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Allahu akbar!" – nytt knivdåd i Rotterdam

En död och en skadad. Nu undersöker polisen om det "kan" finnas kopplingar till muslimsk extremism.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.