Stoltenberg om Ukraina: "Var beredd på dåliga nyheter"

Publicerad 4 december 2023 kl 07.43

Utrikes. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar nu för Ukrainas situation och säger att det gäller att vara förberedd på "dåliga nyheter".

Dela artikeln

Ukrainas offensiv mot Ryssland under året beskrivs nu allmänt som ett fiasko som gett få reella framgångar men haft ett högt pris.

I en intervju med tyska Das Erste i helgen erkände Nato-chefen Jens Stoltenberg att frontlinjerna i Ukraina har förblivit i stort sett oförändrade. Han tillade att "krig är svåra att planera".

– Vi måste vara beredda på dåliga nyheter. Krig går i etapper, men vi måste stå Ukraina bi i såväl goda som dåliga tider, säger han.

Enligt Stoltenberg är "upptrappning av produktionen av avgörande betydelse" vid denna tidpunkt.

På frågan om vad Ukraina bör göra under tiden landets uppbackare ökar vapenproduktionskapaciteten – något som kommer att ta tid – svarade Stoltenberg att han överlåter dessa "svåra operativa beslut" till den ukrainska ledningen och militära befälhavare.

– Jag tror att ett av problemen som vi måste ta itu med är fragmenteringen av den europeiska försvarsindustrin. Vi är inte kapabla att arbeta så nära tillsammans som vi borde, säger Nato-chefen.

Han uppmanade alla medlemsländer att "övervinna de nationella, snäva intressena" och öka utbudet istället för att åtnjuta stigande priser.

Efter ett möte med Natos utrikesministrar i Bryssel på onsdagen varnade Stoltenberg för att "Ryssland har samlat på sig ett stort robotlager inför vintern, och vi ser nya försök att angripa Ukrainas kraftnät och energiinfrastruktur".


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Gängkriminella bokar taxi till mordplatsen

Väljer bekväma färdmedlet – trots risker. Allt oftare hämtar polisen ut reseloggarna från Uber och Bolt.0 

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.