Asylkaoset

Stort folkligt stöd för nya asylpolitiken

Publicerad 26 november 2015 kl 10.57

Inrikes. Regeringens nya invandringspolitik, som till stor del påminner om den politik som SD tidigare förespråkat, har ett starkt stöd bland befolkningen. Sju av tio svenskar säger sig ställa sig bakom åtgärderna – och till och med bland MP:s väljare är hälften positivt inställda.

Gilla artikeln på Facebook

Skillnaden mellan blocken är stor, enligt mätningen från Sifo som beställts av Svenska Dagbladet.

Bland allianspartiernas väljare anser 82 procent att de nya förslagen på invandringsområdet är ganska bra eller mycket bra. Motsvarande siffra för de rödgröna väljarna är 56 procent.

Den nya invandringspolitiken, som presenterades på en presskonferens i tisdags kväll, innebär bland annat att de svenska asylreglerna ska anpassas till EU:s absoluta miniminivå. Tillfälliga uppehållstillstånd blir regel för alla utom kvotflyktingar och medicinsk åldersbestämning införs för så kallade ensamkommande flyktingbarn. Dessutom ska id-kontroller införas på bussar och tåg som är på väg mot Sverige.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna har sagt att förslagen inte är tillräckliga. M-ledaren Anna Kinberg Batra vill att samtliga asylsökare som kommer via andra säkra EU-länder ska avvisas tillbaka dit vid gränsen, något som i praktiken sannolikt skulle stoppa asylinvandringen helt.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0