Straffskärpning gav tolv gånger längre straff

Publicerad 7 november 2023 kl 10.02

Lag & Rätt. En kvinna som sålt en mindre mängd kokain fick fängelse i ett år och sex månader. Detta efter en lagändring som höjt straffvärdet för försäljning av narkotika med 1.200 procent.

Dela artikeln

Försäljning av en mindre mängd narkotika hade tidigare ett straffvärde på fjorton dagars fängelse. Den 1 juli i år inträdde en lagändring där straffvärdet höjdes till sex månader fängelse, en ökning på nästan 1.200 procent.

I en dom från Göteborgs tingsrätt 28 september blev det påtagligt hur denna kraftiga straffskärpning – trots att det rörde sig om mindre mängder narkotika – leder till relativt långa fängelsestraff.

I domen ansåg tingsrätten det bevisat att en kvinna vid sju olika tillfällen sålt mindre mängder kokain, samt att hon innehaft cirka åtta gram kokain. För detta dömdes hon till ett år och sex månaders fängelse. En man dömdes i samma mål för att vid sex olika tillfällen förmedlat kontakter mellan kvinnan och olika köpare. Mannen dömdes till ett år och tre månaders fängelse.

Den nya straffskalan för narkotikabrott av normalgraden leder till betydligt längre fängelsestraff än tidigare. Trots att asperationsprincipen tillämpas i Sverige, det som ibland kallas ”mängdrabatt”, kan en person som gör sig skyldig till ett fåtal narkotikaöverlåtelser dömas till relativt långa fängelsestraff.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.