Ordkriget med Ungern
Annika Strandhäll (S).

Strandhäll efter Hitler-liknelsen: Oroad över "personangrepp"

Publicerad 20 februari 2019 kl 07.12

Utrikes. S-ministern Annika Strandhäll, som nyligen jämförde Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans familjepolitik med den som rådde i Tyskland under Adolf Hitler, uppger sig nu vara bekymrad över att det ungerska tonläget mot henne. Hon uppmanar nu Ungern att diskutera politik "utan att gå till personangrepp" och regeringen kallar samtidigt upp Ungerns ambassadör till UD.

Gilla artikeln på Facebook

"Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp", skriver Annika Strandhäll på Twitter.

Bakgrunden är att Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen kallat den svenska socialförsäkringsministern för en "stackars sjuk varelse". Detta som ett svar på att Annika Strandhäll twittrade om att det "osade 30-tal" om Ungerns familjepolitik, vilket fick Ungern att kalla upp den svenske ambassadören för en förklaring.

– Vad borde Ungern vilja om inte det att det föds ungerska barn i Ungern ... Jag tycker alltså att det som den här stackars varelsen har sagt är abnormiteten själv, sade Zsolt Semjen om Strandhäll i en talkshow i den ungerska kanalen Echo-TV helgen.

Semjen fällde kommentaren i en skämtsam kontext. I Ungern betraktas den politiskt korrekta vänstern i Sverige snarare som komiska och indoktrinerade dårar än som seriösa och illasinnade motståndare.

Enligt Ekot har Ungerns ambassadör i Sverige nu i sin tur kallats upp till svenska UD med anledning av ordkriget. 

– Det är uttalanden som vi finner oacceptabla, säger UD:s pressekreterare Pezhman Fivrin till Ekot.

"Avgå innan du skämmer ut Sverige ännu mer!"
På Twitter hånas Strandhäll för sitt nya utspel, av en rad användare.

"Du insinuerade alltså att Orbans administration är Hitlers arvtagare, och har sedan mage att anklaga Ungerns ministrar för att ägna sig åt personangrepp? Avgå innan du skämmer ut Sverige ännu mer!" skriver användaren Arvid Haag.

Ministern får dock stöd av journalisten och prästen Helle Klein.

"Stå på dig! Helt sanslöst agerat från ungerskt håll. Ruggig utveckling", skriver Klein.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.