Sverigebilden

Svensk asylaktivist hyllar månggifte – sen förklarar muslimska kvinnan att hon är en slav åt sin man

Publicerad 12 oktober 2017 kl 09.21

Inrikes. I ett bisarrt reportage från Sverige intervjuar nederländsk tv araber och asylaktivister om månggifte. Först får en kvinnlig svensk asylarbetare beskriva hur fantastiskt hon tycker den muslimska traditionen är. Sedan intervjuas en av fruarna:
– Oavsett vad jag säger gör han vad han vill. Jag har naturligtvis inget val, säger den muslimska kvinnan.

Gilla artikeln på Facebook

Reportaget ingår i tv-serien "Allah in Europa", som produceras av det nederländska public service-bolaget VPRO, och sändes den 8 oktober, rapporterar Geenstijl.

En man från Syrien som intervjuas framför en typiskt svensk röd stuga förklarar först att han har två olika fruar. Han uppger att han nu kan tänka sig att gifta sig med en tredje.

– Kanske en svenska? skrattar han.

Den nederländske reportern släpper då ifrån sig följande kommentar, och det är oklart om han är ironisk eller inte:

– Jag känner att det pågår en berikning av den svenska kulturen här.

Därefter intervjuas en svensk kvinna som lägger ut texten om hur bra det är med muslimskt månggifte.

– Det jag har lärt mig efter mina år med att arbeta med folk från olika länder är att man måste vara väldigt respektfull mot olika kulturer. För i alla kulturer finns det något som är bättre än i ens egen kultur, säger hon.

Kvinnan fortsätter:

– I den tradition de kommer från måste kvinnan göra mycket. De måste tjäna mannen. Och det är väldigt svårt. Om man har flera barn måste man tvätta, laga mat och handla. Så det finns faktiskt kvinnor som säger åt sina män att skaffa en andra fru. Och de är involverade i sökandet efter en god andra fru. Jag kan känna så själv ibland!

Den svenska kvinnan ses i reportaget nedlåtande krama om en mager och förskrämd muslimsk kvinna iklädd slöja, som visar sig vara en av fruarna. När frun får komma till tals tornar en annan bild av månggiftet upp sig.

– Oavsett vad jag säger gör han vad han vill. Jag har naturligtvis inget val, förklarar frun.

Tolken utvecklar vad den beslöjade kvinnan menar:

– Hon kan inte säga något. Det är hans val. Han kan gifta sig på egen hand, han säger ingenting till henne. Hon har ingenting att säga till om.

Programmet i sin helhet går att se från Nederländerna på VPRO:s hemsida.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.