Wallenberg & Saudiaffären
I BAKGRUNDEN: Den svenske oligarken Marcus Wallenberg fick regeringen att vika sig och genomföra affären med Saudiarabien.

Svensk oligark låg bakom Saudiaffären

Publicerad 17 augusti 2014 kl 13.11

Inrikes. Den svenske oligarken Marcus Wallenberg var den som beställde Saudiaffären av politikerna i den svenska regeringen, rapporterar Ekot med hänvisning till uppgifter i en ny bok. Nu kräver Vänsterpartiet besked om vad regeringen och den hemlighetsfulle bilderbergaren har pysslat med tillsammans.

Gilla artikeln på Facebook

– Det här är en rutten affär från början till slut. Men att man tar direkt påverkan av de som sen tjänar pengar, vapenindistrin, är skandalöst. Jag tycker att både Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt borde förklara sig, säger Jonas Sjöstedt.

Det var den 25 mars 2008 som Wallenberg skickade ett hemligt brev till den svenska regeringen, där han uppmanade Sten Tolgfors att se till att myndigheten FOI återupptog samarbetet med sin saudiarabiska motsvarighet. Det avslöjade Ekot i morse. När oligarkens brev kom hade regeringen redan avbrutit samarbetet med diktaturen – men efter påtryckningarna återupptog man det igen.

I brevet meddelade Wallenberg att han hade samtalat med en av sina kompisar inom den saudiska diktaturen, prins Khaled, som krävde att Sverige skulle ändra sin hållning i frågan

"Jag känner vid det här laget prins Khaled rätt väl, han  skulle knappast insistera som han gjorde om han inte själv stod under ett visst tryck. Han försäkrade mig om att han för närvarande icke avsåg ta upp frågan i den saudiska regeringen men han underströk att om han gjorde det i dagens läge skulle reaktionen runt bordet bli 'well, forget the swedes '", skriver Marcus Wallenberg i sitt brev till Tolgfors.

Både Marcus Wallenberg, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt umgås privat. Bland annat inom ramen för den hemlighetsfulla Bilderberggruppens möten, där alla tre deltar.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0