Sverige erkänner Palestina
Margot Wallström (S).

Sverige erkänner Palestina

Publicerad 30 oktober 2014 kl 12.41

Politik. Den svenska regeringen beslutade idag om att erkänna Palestina som självständig stat.

Gilla artikeln på Facebook

– Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till en framtid där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

– Vi vill bidra till att skapa mer hopp och framtidstro bland de unga palestinier och israeler som annars riskerar tro att det saknas alternativ till dagens situation, fortsätter hon.

Regeringen skriver att man genom erkännandet hoppas underlätta en fredsuppgörelse "genom att göra parterna mindre ojämlika". Sverige ökar samtidigt sitt bistånd med ytterligare en miljard kronor de nästkommande fem åren.

Sveriges bilaterala bistånd till det palestinska självstyret samt det humanitära bidraget till palestinierna uppgår därmed, sammanlagt, till en miljard kronor varje år de kommande fem åren.

Att så mycket av de svenska skattebetalarnas pengar satsas på Palestina är inte helt okontroversiellt och den förra biståndsministern Gunilla Carlsson (M) ville minska biståndet eftersom hon ansåg att de var bortkastade pengar.

– Jag vill inte köpslå med det svenska biståndet men jag kan bara ta ett svenskt skattebetalarperspektiv. Man vill ha resultat. Och finns det inga förutsättningar för resultat, då måste vi ta konsekvenserna av det, sade hon till Sveriges radio förra sommaren.

Hon fick medhåll från den kristdemokratiske riksdagsledamoten Roland Utbult som i en debattartikel i den kristna dagstidningen Dagen menade att de svenska biståndsmiljarderna snarare spär på de väpnade konflikterna än hjälper till att lösa dem. Bland annat skrev han att "den väpnade kampen och martyrskapet [fortsätter] att dominera" den palestinska retoriken och slog därefter fast att:

"Ansvaret för detta ligger naturligtvis i första hand på den palestinska myndigheten men indirekt även på de länder som genom skattemedel tämligen villkorslöst stöder den palestinska myndigheten med generösa bistånd utan ordentlig revision eller insyn i hur medlen används".


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0