Sverige erkänner Palestina
Isaac Bachman åker hem till Jerusalem igen.

Israel kallar hem sin ambassadör från Stockholm

Publicerad 30 oktober 2014 kl 19.21

Inrikes. Israel har kallat hem sin Stockholmsambassadör Isaac Bachman för överläggningar, uppger en källa inom det israeliska utrikesdepartementet till Haaretz. Orsaken uppges vara den svenska regeringens beslut att erkänna Palestina.

Gilla artikeln på Facebook

Ambassadören kommer enligt den israeliska tidningen att vara kvar i Jerusalem tills vidare. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman överväger att ta bort ambassadören permanent och nedgradera de diplomatiska relationerna med Sverige på grund av den svenska regeringens beslut.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har inte fått uppgifterna bekräftade.

– Stämmer det, så är det inte helt oväntat. Israel använder sina diplomatiska politiska verktyg. Men det är klart att det är olyckligt, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Regeringsbeslutet att erkänna Palestina som självständig stat togs tidigare idag. Sverige ökar samtidigt sitt bistånd till Palestina med ytterligare en miljard skattekronor de nästkommande fem åren.

– Vi vill bidra till att skapa mer hopp och framtidstro bland de unga palestinier och israeler som annars riskerar tro att det saknas alternativ till dagens situation, sade Margot Wallström i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Miljoner Hongkongbor ska erbjudas brittiskt medborgarskap

Boris Johnson öppnar för massivt kinesinflöde. "Vi ska omedelbart gå vidare för att de ska få den här möjligheten."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0