Foto: World Economic Forum/flickr

Sverige med och räddar euron

Publicerad 21 april 2012 kl 02.39

Inrikes.Sverige tillhör några av de största bidragsgivarna när IMF ser till att utöka sin kriskassa med 430 miljarder dollar.

Gilla artikeln på Facebook

Den internationella valutafonden, IMF, under ledningen av den franska f.d. finansministern Christine Lagarde, har lyckats samla ihop ytterligare 430 miljarder dollar till sin kriskassa.

Det blev klart efter fredagens G-20 möte i Washington som hölls under hotet om att något av de stora euroländerna, mest troligt Spanien, ska tvingas ställa in betalningarna, vilket enligt vissa bedömare bara är en tidsfråga.

Sverige bidrar med 10 miljarder dollar, nästan dubbelt så mycket som euroländerna per capita som tillsammans står för 200 miljarder. USA och Kanada väljer den här gången att stå utanför helt medan Storbritannien bidrar med 15 miljarder dollar, enligt der Spiegel.

Men trots att britterna bara lovat bidra med en bråkdel per capita av vad Sverige lovat, är kritiken från oppositionen hård mot den brittiske finansministern, George Osborne.
– IMF:s uppgift är att hjälpa enskilda länder med betalningssvårigheter. Inte att rädda en hel valutaunion vars medlemar inte förmår enas om lämpliga åtgärder för att rädda sig själva, sa Ed Balls, labours skuggfinansminister, enligt Financial Times.

Något liknande missnöje har dock inte hörts från de svenska Socialdemokraterna som är eniga med regeringen om att Sverige måste öppna plånboken, enligt DI.se. Riksdagen måste först ge sitt godkännande, men med det största oppositionspartiet med på tåget är Sveriges insats inte i fara.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Tvångsintegration gav invandrare sämre betyg

Betygen sjönk när problemskolan stängdes. Ledde "vare sig till ökad måluppfyllelse eller integration".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus