Sverige har EU:s sjätte högsta arbetslöshet på 9,3 procent. Men ungdomsarbetslösheten är gigantisk på nära 30 procent. Det är den tredje värsta i EU, värre än Italien.

Sveriges arbetslöshet ökar mest i hela EU

Publicerad 31 juli 2020 kl 18.10

Utrikes. Ingen annanstans i EU ökade arbetslösheten så mycket som i Sverige under juni månad. Detta enligt Eurostats senaste siffror, uppger Euroaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

2020 skulle Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) under flera år.

Så blev det inte. I stället fick Sverige en av EU:s högsta arbetslösheter.

Under juni låg den genomsnittliga arbetslösheten i EU på 7,1 procent, en ökning med 0,1 procentenheter mot månaden innan, enligt Eurostats siffror.

Men för Sveriges del är motsvarande siffra 1,3 procentenheter, den "enskilt största förändringen" i EU, som Europaportalen uttrycker det.

Sverige har nu en arbetslöshet på 9,3 procent, vilket är den sjätte värsta arbetslösheten i hela EU och alltså långtifrån unionens lägsta.

I snitt ökade ungdomsarbetslösheten i EU med 0,6 procentenheter. Men i Sverige ökade den med 3,8 procentenheter – den näst värsta ökningen i unionen – till totalt 28,7 procent. Det är den tredje högsta siffran av alla länder, enligt Eurostat. Bara Spanien och Grekland är värre. Sveriges ungdomsarbetslöshet är högre än Italiens.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0