Sverige har EU:s sjätte högsta arbetslöshet på 9,3 procent. Men ungdomsarbetslösheten är gigantisk på nära 30 procent. Det är den tredje värsta i EU, värre än Italien.

Sveriges arbetslöshet ökar mest i hela EU

Publicerad 31 juli 2020 kl 18.10

Utrikes. Ingen annanstans i EU ökade arbetslösheten så mycket som i Sverige under juni månad. Detta enligt Eurostats senaste siffror, uppger Euroaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

2020 skulle Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) under flera år.

Så blev det inte. I stället fick Sverige en av EU:s högsta arbetslösheter.

Under juni låg den genomsnittliga arbetslösheten i EU på 7,1 procent, en ökning med 0,1 procentenheter mot månaden innan, enligt Eurostats siffror.

Men för Sveriges del är motsvarande siffra 1,3 procentenheter, den "enskilt största förändringen" i EU, som Europaportalen uttrycker det.

Sverige har nu en arbetslöshet på 9,3 procent, vilket är den sjätte värsta arbetslösheten i hela EU och alltså långtifrån unionens lägsta.

I snitt ökade ungdomsarbetslösheten i EU med 0,6 procentenheter. Men i Sverige ökade den med 3,8 procentenheter – den näst värsta ökningen i unionen – till totalt 28,7 procent. Det är den tredje högsta siffran av alla länder, enligt Eurostat. Bara Spanien och Grekland är värre. Sveriges ungdomsarbetslöshet är högre än Italiens.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0