SVT frias efter att ha kallat ukrainskor prostituerade

Publicerad 12 juni 2024 kl 14.48

Media. Sveriges Television frias nu för ett humorinslag där SVT-anställd arab pekade ut ukrainska kvinnor som prostituerade.

Dela artikeln

Det var i SVT:s humorprogram "Invandrare för svenskar" den 10 mars 2024 som tv-jättens egen journalist Elaf Ali sade följande om kvinnor som flytt från Ukraina:

– Många som kom från Ukraina fick stanna. ... De är ju ljushåriga så de smälter in. Det kanske mest märks... kanske... på typ bordellerna.

Inslaget kritiserade av bland andra Ukraina.

"Jag anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla", hette det i ett uttalande från den ukrainske ambassadören Andrij Plachotnjuk.

Över hundra personer hörde av sig till Mediemyndigheten och kritiserade inslaget för att bland annat vara kränkande mot ukrainska kvinnor. Granskningsnämnden konstaterar dock att IFS:s programidé är att "genom frågesport skämta om stereotyper och fördomar om olika folkgrupper och kulturer". Mot bakgrund av programformen och med hänsyn till "den vidsträckta yttrandefriheten" anser nämnden att det aktuella skämtet inte passerade gränsen för vad som kan accepteras. Inslaget stred därför inte mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft, enligt nämnden.

Enligt SVT:s sändningstillstånd ska sändningarna präglas av "alla människors lika värde". Bestämmelsen innebär att SVT måste "ta avstånd från" eller "bemöta" nedsättande uttalanden om folkslag. I praxis gäller detta dock bara uttalanden om araber, afrikaner och liknande.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.