Inbördeskriget i Syrien och Irak
Terrorgruppens ledare Abu Muhammad al-Golani uppträdde för första gången framför kameran i samband med tillkännagivandet.

Syriska terrorister bryter med al-Qaida

Publicerad 28 juli 2016 kl 21.56

Utrikes. Den syriska terrorgruppen Nusrafronten bryter nu med nätverket al-Qaida och byter även namn, rapporterar Al-Jazira.

Gilla artikeln på Facebook

Nusrafrontens ledare Abu Muhammad al-Golani framträder för första gången i egen hög person i ett filmklipp där han tillkännager brytningen.

Med det nya namnet, som kan översättas till Befrielsefronten för al-Sham (Syrien), ska terrorgruppen fokusera på att slåss mot den syriska regeringen och andra så kallade rebellgrupper.

Tidigare har det rapporterats att al-Qaidas ledare godkänt utträdet ur terrornätverket.

Nusrafronten blev känd för en bredare allmänhet år 2012 när grupperingen tog på sig skulden för självmordsbombningar i Aleppo och Damaskus och har sedan dess etablerat sig som al-Qaidas gren i Syrien.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0