Islamiska staten
Jihadister på väg för att genomföra självmordsdåd i Londons tunnelbana i juli 2005. Infälld i bild; David Anderson.

Massövervakning krävs för att förhindra islamistisk terrorism, enligt brittisk rapport

Publicerad 21 augusti 2016 kl 12.50
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ett planerat terrordåd mot Storbritannien avvärjdes förra året i sista stund, skriver Mirror. Nu propagerar den brittiska regeringen för mer massövervakning för att stoppa jihadisternas framfart.

Gilla artikeln på Facebook

Det planerade dådet avslöjas i en färsk rapport framtagen av den brittiska regeringens utredare David Anderson.

"Polisen lyckades i sista stund avvärja planerna innan attacken genomfördes", står att läsa i den över 200 sidor långa rapporten. Terrordådet ska enligt Mirror ha planerat utföras någon gång strax efter terror­dåden i Paris i november förra året.

Rapporten går dock aldrig in på vad det var för terrordåd som planerades, vilka som ingick i terror­förberedelserna, om någon greps, var de i sådana fall greps och vad som hände med dem sedan. Det enda som nämns är en "fallstudie" där terrorist­erna beskrivs som en "operativ cell".

Kräver mass­övervakning
Syftet med rapporten handlar inte så mycket om att analysera terrorhot mot Stor­britannien som att propagera för massövervakning som verktyg för att bekämpa, inte minst, islamistisk terrorism.

Termen som används är "bulk powers" och syftar på de myndigheter som har rätt att ta del av och analysera stora mängder data för att hitta exempelvis terrorister. Det kan handla om att få ta del av film från alla övervaknings­kameror i ett område eller lyssna av mobiltelefoni­trafik för att upptäcka misstänkta beteenden eller mönster.

Några av de myndigheter som har den rätten är de brittiska underrättelse­organen MI5, MI6 och GCHQ. Alternativet, att gå via åklagare och eventuellt domstols­beslut för att få rätt till hus­rannsakan eller genom­föra avlyssningar, anses av dessa instanser vara allt för omständligt.

Mass­övervakning av de brittiska med­borgarna är något som lovordas i rapporten och anses vara en nödvändighet för att tackla det framväxande islamistiska hotet. Bland annat lyfts ett annat exempel från 2009, då en islamistisk terrorcell avslöjades, fram.

"[Fallet] är ett exempel på användandet av mönster­analys för att identifiera med­lemmar i en extremistisk islamistisk cell som annars inte hade kunnat upptäckas. Även om jag inte i detalj kan publicera ytterligare detaljer om operationen så har jag kännedom om att ett mycket reellt hot om en attack som inneburit stora förluster avvärjdes", förklarar Anderson.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Högre böter än väntat för censurerande nätjättar i Polen

Jätteböter för nätjättar.. Handlar om att bekämpa politisk korrekthet, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0