" /> " /> " />

Mörkad video togs bort av Youtube

Publicerad 14 januari 2012 kl 10.54

Politik.Den video som visar hur de terrordömda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson planerar diverse brottslighet i Afrika har plockats bort av Youtube, sedan journalisternas ombud har gjort en invändning om upphovsrättsbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt bolaget Kontinent Agency AB, som presenterar sig som "upphovsrättsföreträdare" för Martin Schibbye och Johan Persson, ska Fria Tider betala 187 500 kronor till bolaget för att olovligen ha offentliggjort 2,5 minuter "film från hotellrum i Nairobi".

"Jag behöver ert organisationsnummer, adress, etc för faktura", skriver Fredric Alm, "Managing Director" på det Södermalmsbaserade företaget i ett mejl till Fria Tider.

Enligt Fria Tiders ansvarige utgivare Widar Nord bryter publiceringen inte mot några regler.

- Nej, inte som jag ser det. Filmen visar bara så mycket som är nödvändigt för att klarlägga vad journalisterna sysslat med i Afrika, vilket var vårt syfte här. Det starka allmänintresset motiverar ett offentliggörande rent publicistiskt, och då har jag svårt att se att man kan använda upphovsrättslagen för att skydda sig från publicering, det vore en märklig ordning.

Widar Nord hävdar att man publicerat terrorjournalisternas film med stöd av 2 kap 22 § upphovsrättslagen, där det framgår att verk får återges till den del som motiveras av omständigheterna.

- Schibbye och Persson, som är upphovsmän till filmen, namnges både i artikeln och på Youtube. Det är alltså fråga om ett citat ur deras film i syfte att blottlägga vad de sysslat med i Somalia och Etiopien. Det får man göra som journalist, säger Widar Nord.

Han tycker vidare att de två journalisterna hycklar när de försöker använda upphovsrätten för att få tyst på Fria Tider.

- De vill ju själva bli frisläppta från fängelset med motiveringen att vanliga lagar inte ska användas för att hindra journalistik. Och samtidigt försöker de hota andra journalister och få tyst på oss som kritiskt granskar deras egen verksamhet genom att rikta långsökta upphovsrättsanspråk mot oss, säger Widar Nord.

Han påminner om att det finns andra sätt att agera om Fria Tiders artikel skulle vara felaktig.

- Om de har något att invända kan de höra av sig med ett genmäle eller kräva en rättelse, vilket de inte har gjort. Annars kan de åtala mig för förtal och kräva skadestånd för publicitetsskada, vilket av allt att döma inte heller är aktuellt.

- Jag har överhuvudtaget inte hört några klagomål i sakfrågan. Bara diverse personangrepp om att vi är "rättshaverister och rasister" och "har noll trovärdighet" osv från Anna Roxvall. Och om detta är det enda man har att invända så är det kanske inte så konstigt att man försöker få tyst på oss genom att hitta på upphovsrättsanspråk istället, avslutar Widar Nord.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.