USA-valet

Trump kappvänder om illegala invandrare

Publicerad 28 augusti 2016 kl 01.51

Utrikes. USA:s republikanska presidentkandidat Donald Trump kovänder nu om inställningen till illegala invandrare som bor i landet utan vare sig asylskäl eller arbetstillstånd. Nu öppnar han för att bara de "dåliga" illegala invandrarna ska utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi ska bli av med alla dåliga, säger Trump till Fox News, och tillägger att illegala som uppfyller vissa kriterier kanske ska få stanna.

Det innebär troligen att Trump nu kommer att skapa en väg till medborgarskap för illegala invandrare, en så kallad amnesti. Det är en betydligt mjukare linje än den amerikanska politiken under Barack Obama – och en avsevärt mer generös linje än den svenska.

– Det kan bli en uppmjukning eftersom vi inte vill skada människor, säger Donald Trump.

Kovändningen har i veckan fått hård kritik av konservativa amerikanska opinionsbildare och medieprofiler, som frågar sig varför det skulle vara "skadligt" för folk att inte få bo just i USA.

Trumps beslut att öppna för en amnesti kommer samtidigt som den bästsäljande invandringskritiska författaren Ann Coulter släpper sin bok "In Trump We Trust", där hon varnar för att det enda som kan få folk att tappa förtroendet för Trump skulle vara om han kovänder i en fråga som exempelvis invandringen, och väljer att "förespråka amnesti eller något åt det hållet".

– Vem kunde tro att det skulle bli Donald Trump som omformade Republikanernas väljarbas till att börja förespråka amnesti, samma vecka som Ann Coulters bok släpps? frågar sig den högerorienterade radioprofilen Rush Limbaugh retoriskt.

Själv har Donald Trump gjort några försök att lugna stämningarna genom att hävda att han "inte vänder kappan efter vinden". I sak har han dock inte tagit tillbaka de uttalanden han gjorde i Fox News, som kom bara några dagar efter att det avslöjats att han hållit ett hemligt möte med en syd- och latinamerikansk organisation, skriver tidskriften Vox i en sorts sammanfattning av den här kampanjveckan för Trump.

Det är andra gången på kort tid som Donald Trump kovänder i en av sina kärnfrågor. I frågan om militärt bistånd till utländska stater ändrade han uppfattning bara några timmar efter att ha lovat att USA:s allierade – även Israel – skulle tvingas betala för USA:s säkerhetsgarantier. Senare samma dag lovade Trump ett rekordhögt militärt bistånd till Israel under ett tal inför den amerikanska Israellobbyn AIPAC.

När kritiker började fråga sig om någon underrättelsetjänst kan ha utpressat president­kandidaten hävdade Trump å sin sida att det är "i princip säkert" att USA:s fiender "har en dossier med utpressningsmaterial" om rivalen Hillary Clinton, som för närvarande leder svagt i opinionsmätningarna.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.