Fallet Julian Assange
Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad sedan 2012, då denna bild togs.

UD bekräftar FN-kritik mot Sverige

Publicerad 4 februari 2016 kl 16.14

Inrikes. Utrikesminister Margot Wallström bekräftar nu att FN riktar kritik mot Sverige i sin rapport om hur landet har hanterat två feministers anmälningar om sexualbrott mot Julian Assange. FN:s utredning visar att Assange är "godtyckligt frihetsberövad" av Sverige, vilket strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Gilla artikeln på Facebook

För att garantera skyddet för de mänskliga rättigheterna i det nationella rättssystemet innehåller de internationella konventionerna en rad föreskrifter som tillsammans slår vakt om rättssäkerheten. Bland dessa ingår rätten till likhet inför lagen, rätten att få anklagelser om brott utredda och prövade i domstol inom rimlig tid, förbudet mot godtyckligt frihetsberövande liksom rätten till en korrekt och opartisk rättegång.

Och det svenska rättssystemet lever inte upp till kraven, konstaterar FN som har utrett det nordeuropeiska landets kontroversiella häktningsbeslut i fallet Julian Assange. Enligt rapporten är häktningen av Julian Assange just ett sådant godtyckligt frihetsberövande som är förbjudet, rapporterade BBC tidigare idag.

I september 2014 anmälde Julian Assange Sverige och Storbritannien till den oberoende FN-panelen UNWGAD. Deras utredning blir offentlig på fredag men BBC uppger att man redan idag har tagit del av innehållet som alltså kritiserar Sverige för brott mot de mänskliga rättigheterna. Nu har även svenska UD bekräftat innehållet i FN-rapporten, skriver RT på nätet.

Dagens Nyheter hävdar dock att en ej namngiven brittisk polismyndighet har bedyrat för den svenska tidningen att man fortfarande kommer att gripa Assange om han försöker lämna Ecuadors ambassad, där han befunnit sig sedan han beviljades asyl av landet 2012.

– Som vi ser det har inget förändrats och Assange kommer att gripas om han lämnar ambassaden, men vi avvaktar besked från regeringen, säger en ej namngiven "talesman för polisen" enligt DN.

Brittiska UD skriver på sin hemsida:

”Vi kommer inte att förekomma de synpunkter som FN-panelen för godtyckliga frihetsberövanden ska lämna. Vi har har hela tiden varit tydlig med att Assange aldrig har blivit godtyckligt frihetsberövad av Storbritannien, utan istället frivilligt undviker ett lagligt gripande genom att välja att stanna kvar på Ecuadors ambassad. En anklagelse om våldtäkt gäller fortfarande och det finns en europeisk arresteringsorder, så Storbritannien har även fortsättningsvis en juridisk plikt att överföra Assange till Sverige.”


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0