Fallet Julian Assange
Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad sedan 2012, då denna bild togs.

UD bekräftar FN-kritik mot Sverige

Publicerad 4 februari 2016 kl 16.14

Inrikes. Utrikesminister Margot Wallström bekräftar nu att FN riktar kritik mot Sverige i sin rapport om hur landet har hanterat två feministers anmälningar om sexualbrott mot Julian Assange. FN:s utredning visar att Assange är "godtyckligt frihetsberövad" av Sverige, vilket strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Gilla artikeln på Facebook

För att garantera skyddet för de mänskliga rättigheterna i det nationella rättssystemet innehåller de internationella konventionerna en rad föreskrifter som tillsammans slår vakt om rättssäkerheten. Bland dessa ingår rätten till likhet inför lagen, rätten att få anklagelser om brott utredda och prövade i domstol inom rimlig tid, förbudet mot godtyckligt frihetsberövande liksom rätten till en korrekt och opartisk rättegång.

Och det svenska rättssystemet lever inte upp till kraven, konstaterar FN som har utrett det nordeuropeiska landets kontroversiella häktningsbeslut i fallet Julian Assange. Enligt rapporten är häktningen av Julian Assange just ett sådant godtyckligt frihetsberövande som är förbjudet, rapporterade BBC tidigare idag.

I september 2014 anmälde Julian Assange Sverige och Storbritannien till den oberoende FN-panelen UNWGAD. Deras utredning blir offentlig på fredag men BBC uppger att man redan idag har tagit del av innehållet som alltså kritiserar Sverige för brott mot de mänskliga rättigheterna. Nu har även svenska UD bekräftat innehållet i FN-rapporten, skriver RT på nätet.

Dagens Nyheter hävdar dock att en ej namngiven brittisk polismyndighet har bedyrat för den svenska tidningen att man fortfarande kommer att gripa Assange om han försöker lämna Ecuadors ambassad, där han befunnit sig sedan han beviljades asyl av landet 2012.

– Som vi ser det har inget förändrats och Assange kommer att gripas om han lämnar ambassaden, men vi avvaktar besked från regeringen, säger en ej namngiven "talesman för polisen" enligt DN.

Brittiska UD skriver på sin hemsida:

”Vi kommer inte att förekomma de synpunkter som FN-panelen för godtyckliga frihetsberövanden ska lämna. Vi har har hela tiden varit tydlig med att Assange aldrig har blivit godtyckligt frihetsberövad av Storbritannien, utan istället frivilligt undviker ett lagligt gripande genom att välja att stanna kvar på Ecuadors ambassad. En anklagelse om våldtäkt gäller fortfarande och det finns en europeisk arresteringsorder, så Storbritannien har även fortsättningsvis en juridisk plikt att överföra Assange till Sverige.”


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Teorin: Lastbilar kan ha dumpats från Estonia

Finsk räddningsingenjör om vad han såg 1994.. Nu berättar Harri Ruotsalainen om märkliga iakttagelserna i estnisk media.0 

Elsparkcykel blir skattefri förmån

Regeringen subventionerar kritiserade fordonet.. Ska inte längre räknas som beskattningsbar förmån.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0