Är den ukrainska revolutionen bra eller dålig för landets judar? Den frågan diskuteras nu i The Jewish Daily Forward. Bilden visar en synagoga i Kiev. CC-BY-SA-3.0/Fedotto

Ukrainas revolution ”bra för judar”

Publicerad 28 februari 2014 kl 11.35

Utrikes.Den nya ukrainska premiärministern Jatsenjuk är en bra person och revolutionen i landet är bra för dess judar, skriver en professor i judisk historia i The Jewish Daily Forward.

Gilla artikeln på Facebook

Judar i Ukraina har tidigare uttryckt oro över att utsättas för angrepp i samband med oroligheterna i landet.

Förra veckan uppmanade en rabbin i Kiev judar att lämna staden och helst även sätta sig i säkerhet utomlands.

Samtidigt började beväpnade enheter ur den paramilitära sammanslutningen Högersektorn att patrullera på gatorna i flera ukrainska städer. En av Högersektorns ideologiska förebilder är den ukrainske nationalistledaren Stepan Banderas (1909-1959) – en historisk gestalt som har anklagats för att vara starkt antisemitisk.

I en debattartikel i den amerikansk-judiska tidningen The Jewish Daily Forward menar emellertid David E. Fishman, professor i judisk historia, att den ukrainska revolutionen är bra för landets judar.

Fishman framhåller Ukrainas nya premiärminister Arsenij Jatsenjuk som en ”bra person”.

”Han gjorde ett starkt uttalande mot antisemitism på Förintelsens minnesdag den 27 januari, mitt under protesterna”, skriver Fishman om Jatsenjuk.

Å andra sidan oroar sig Fishman för att Jatsenjuks parti ska fortsätta samarbeta med Svoboda, som Fishman menar är antisemitiskt och kanske till och med nazistiskt. Om samarbetet fortsätter har revolutionen ”svikit sin retorik om ett demokratiskt och pluralistiskt Ukraina”, skriver Fishman.

Samtidigt menar han att judar inte befinner sig på toppen av Svobodas ”hatlista”; enligt honom känner partiet större aversion mot ryssar, homosexuella och invandrare.

Fishman citerar en judisk ledare i Ukraina, Joseph Zissels, som menar att revolutionen är bra för landets judar.

”Maidan [d.v.s. upprorsrörelsen, red. anm.] står för integration med Europa, säger [Zissels]. Det är bra för Ukraina och särskilt bra för landets judar”, skriver Fishman.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Fortsatt minskning av spanska dödsfall

"Bara" 674 dödsfall senaste dygnet.. Kurvorna planar ut både i Italien och Spanien efter att länderna infört utegångsförbud.0 

Minskar med nästan 100 personer. Siffrorna ligger ganska stabilt.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0