Är den ukrainska revolutionen bra eller dålig för landets judar? Den frågan diskuteras nu i The Jewish Daily Forward. Bilden visar en synagoga i Kiev. CC-BY-SA-3.0/Fedotto

Ukrainas revolution ”bra för judar”

Publicerad 28 februari 2014 kl 11.35

Utrikes.Den nya ukrainska premiärministern Jatsenjuk är en bra person och revolutionen i landet är bra för dess judar, skriver en professor i judisk historia i The Jewish Daily Forward.

Gilla artikeln på Facebook

Judar i Ukraina har tidigare uttryckt oro över att utsättas för angrepp i samband med oroligheterna i landet.

Förra veckan uppmanade en rabbin i Kiev judar att lämna staden och helst även sätta sig i säkerhet utomlands.

Samtidigt började beväpnade enheter ur den paramilitära sammanslutningen Högersektorn att patrullera på gatorna i flera ukrainska städer. En av Högersektorns ideologiska förebilder är den ukrainske nationalistledaren Stepan Banderas (1909-1959) – en historisk gestalt som har anklagats för att vara starkt antisemitisk.

I en debattartikel i den amerikansk-judiska tidningen The Jewish Daily Forward menar emellertid David E. Fishman, professor i judisk historia, att den ukrainska revolutionen är bra för landets judar.

Fishman framhåller Ukrainas nya premiärminister Arsenij Jatsenjuk som en ”bra person”.

”Han gjorde ett starkt uttalande mot antisemitism på Förintelsens minnesdag den 27 januari, mitt under protesterna”, skriver Fishman om Jatsenjuk.

Å andra sidan oroar sig Fishman för att Jatsenjuks parti ska fortsätta samarbeta med Svoboda, som Fishman menar är antisemitiskt och kanske till och med nazistiskt. Om samarbetet fortsätter har revolutionen ”svikit sin retorik om ett demokratiskt och pluralistiskt Ukraina”, skriver Fishman.

Samtidigt menar han att judar inte befinner sig på toppen av Svobodas ”hatlista”; enligt honom känner partiet större aversion mot ryssar, homosexuella och invandrare.

Fishman citerar en judisk ledare i Ukraina, Joseph Zissels, som menar att revolutionen är bra för landets judar.

”Maidan [d.v.s. upprorsrörelsen, red. anm.] står för integration med Europa, säger [Zissels]. Det är bra för Ukraina och särskilt bra för landets judar”, skriver Fishman.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0