Arkivbild: USAF

USA skickar trupp till Israel

Publicerad 6 januari 2012 kl 09.02

Utrikes.Enorma truppförflyttningar sker just nu inför ett sannolikt amerikanskt krig mot Iran. Men det är helt tyst i västerländsk media, och i Jerusalem Post kallar man förflyttningarna för "en övning" och gömmer nyheten bakom en nedtonad rubrik.

Gilla artikeln på Facebook

USA-generalen Frank Gorenc, som basar över USA:s tredje flygflottilj i Tyskland, bekräftar för Jerusalem Post att USA planerar att stationera "tusentals man" i Israel inom kort.

Enligt Centre for Research on Globalization kommer israelisk militär att ta plats i Europa vid det s.k. EUCOM, som står för United States European Command.

För att skydda Israel från missiler från Iran tar USA med sig sina s.k. THAAD, Terminal High Altitude Area Defense, som är ett marinburet missilförsvarssystem. Samtidigt är Israel i full färd med att sjösätta sitt eget missilförsvarssystem Iron Dome, som finansieras av de amerikanska skattebetalarna men som tillverkas och utvecklas i Israel. Enligt Centre for Research on Globalization är Iron Dome emellertid tänkt för att skydda mot enklare missiler från grannländerna och Gaza.

Under militärövningen som Iran höll i förra veckan avfyrade den islamiska staten två sorters missiler på prov. Den första, Qadar, är en kraftfull "sjö till land"-missil och den andra en sjöstridsmissil vid namn Nour. Iranska myndigheter sade också att de hade provskjutit Mehrab, en kortdistansmissil som inte syns på radar.

Bakgrunden till militärövningen var att Iran tidigare har hotat med att stänga Hormuzsundet, där en fjärdedel av den sjöburna oljetrafiken passerar. USA har hotat Iran med militära insatser om de försöker att stänga sundet, och den amerikanska flottan kom också och hälsade på när Iran höll sin militärövning i förra veckan.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.