Spänningarna i Europa

USA:s stridsvagnar till Sveriges närområde

Publicerad 15 juni 2015 kl 07.52

Utrikes. Den amerikanska regeringen planerar att placera tusentals soldater och tunga vapen i Baltikum och Östeuropa, rapporterar New York Times. Syftet är att bemöta en "möjlig rysk aggression".

Gilla artikeln på Facebook

Nato-baser i Estland, Lettland och eventuellt i Ungern ska enligt förslaget förses med stridsvagnar, pansarskyttefordon och andra tunga vapen samt 3.000 till 5.000 soldater.

Om förslaget godkänns av den amerikanska regeringen kan det enligt New York Times bli första gången sedan det kalla kriget som Nato placerar sina tunga vapen i länderna, som tidigare ingick i Sovjets intressesfär.

USA:s planer tros leda till ytterligare upprustning i Sveriges närområde. 

– Ryssland kommer inte att gilla det här, de har hotat med allt möjligt tidigare och något form av verbal respons är att vänta, säger Jan Hallenberg, säkerhetsanalytiker på Försvarshögskolan, till TT.

En stor Natoledd övning, Baltops, har den senaste veckan ägt rum i Sverige och i grannländerna – något som enligt kritiker kan sända signaler till omvärlden att Sverige närmar sig Nato ytterligare. Under helgen övade USA:s ökända B52-bombplan minfällning vid kusten i skånska Österlen.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sade i en intervju förra veckan att "endast en galen person skulle tro att Ryssland skulle anfalla Nato".


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0