Alliance for Peace and Freedom, här under en presskonferens om Saudiarabiens stöd till jihadister, får miljonbidrag av EU.

"Våra väljare betalar också skatt"

Publicerad 17 april 2016 kl 14.51

Debatt. I veckan rapporterade SVT och andra medier att den nationalistiska stiftelsen Europa Terra Nostra och dess paneuropeiska moderparti Alliance for Peace and Freedom (APF) får flera miljoner kronor i EU-bidrag. Men bidragen är rättvisa eftersom även nationalister betalar skatt, skriver stiftelsens ordförande Dan Eriksson och APF:s generalsekreterare Stefan Jacobsson på Fria Tider Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Denna debattartikel har tidigare refuserats av SVT.

De senaste dagarna har stiftelsen Expo dragit igång en kampanj mot det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom och vår stiftelse Europa Terra Nostra. När nu också SVT Nyheter väljer att delta i drevet, helt utan att kontakta oss för en kommentar, finner vi det på sin plats med några klargöranden.

Vår verksamhet är helt legal och följer alla uppsatta regler. Våra respektive ansökningar om ekonomiskt stöd från Europaparlamentet har granskats ytterst noggrant och eftersom vi är demokratiskt uppbyggda organisationer som följer alla regler har man inte heller kunnat neka oss att få arbeta på samma villkor som alla andra.

Alliance for Peace and Freedom representerar, genom våra medlemspartier, över en miljon väljare inom EU och har även fyra folkvalda ledamöter i Europaparlamentet. Att inte låta oss få arbeta på samma sätt som andra partier vore att säga att dessa människors röster inte är lika mycket värda som andra röster, vilket står i skarp kontrast till den demokratiska tanke som EU säger sig företräda.

Den centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrick Federley säger också i ett uttalande till TT att det är "våra skattemedel som vi betalar in i ganska höga avgifter till unionen och en del av det går till detta", vilket Federley anser är "helt oacceptabelt".

De över miljonen väljare som står bakom APF:s medlemspartier betalar så klart också den skatt som går till finansiera EU:s massiva byråkrati. Att dessa väljares företrädare, i form av folkvalda politiker, inte ska få ta del av EU:s resurser på samma sätt som andra politiker vore minst sagt orättvist. Med samma logik borde dessa väljare också slippa betala skatt som går till unionen.

Men så fungerar det inte idag, och så länge vi alla tvingas betala för EU ska vi också ha samma rättigheter och möjligheter att ta del av systemet.

Vi har ingenting emot granskning eller kritik av våra politiska ställningstaganden, men när man försöker inskränka våra möjligheter att som legala och demokratiskt uppbyggda organisationer få medverka på samma villkor som alla andra är man ute på mycket tunn is.

Stefan Jacobsson

Generalsekreterare, Alliance for Peace and Freedom 


Dan Eriksson
Ordförande, Europa Terra Nostra


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.