Daniel Poohl är arg på TT efter Fria Tiders avslöjande om Expo.

" />

Daniel Poohl är arg på TT efter Fria Tiders avslöjande om Expo.

" />

Daniel Poohl är arg på TT efter Fria Tiders avslöjande om Expo.

" />
MISSNÖJD: Daniel Poohl, VD och chefredaktör på Expo, är upprörd över att etablerade medier gick vidare med Fria Tiders avslöjande om Kerstin Brunnberg. (Pressbild: Expo)

Vrede på Expo efter FT:s avslöjande

Publicerad 11 januari 2013 kl 05.51

Inrikes.TT och andra medier snappade under onsdagen upp Fria Tiders avslöjande om att Expos Kerstin Brunnberg sitter på dubbla stolar. Att etablerade medier har tagit upp nyheten har rört upp ilska och oro på den vänsterextrema redaktionen.

Gilla artikeln på Facebook

“På tisdagen publicerade sajten Fria tider en nyhet med rubriken 'vänsterextremister fick 400 000 av staten'. Enligt samma gamla trötta mönster utmålades Expo som en farlig vänsterextrem organisation. Dessutom påpekades det att Kerstin Brunnberg sitter i både Kulturrådets och Expos styrelse”, konstaterar en irriterad chefredaktör Daniel Poohl på Expos blogg.

Poohl ifrågasätter varför etablerade medier valde att uppmärksamma Fria Tiders avslöjande om att statliga Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg kombinerar sitt uppdrag med en styrelsepost i Expo – vars tidskrift nyligen tilldelades 400 000 skattekronor i bidrag av just Kulturrådet.

TT vidarerapporterade under onsdagen nyheten och intervjuade Brunnberg, som då erkände att det "ser ut som en jävssituation" och sade sig vara villig att lämna sin styrelsepost i Expo om det vore nödvändigt. Händelsen JO-anmäldes också av en privatperson.

“Så fungerar det idag. Osakliga hårdvinklade artiklar från hatsajter kan leta sig in i etablerad media. Och i rubrikerna talas det om 'kritik' mot Kerstin Brunnberg, men det nämns inte att kritiken kommer från grupper som av politiska skäl inte vill att Expo ska ha få några bidrag alls”, skriver Daniel Poohl.

Den andra delen av den framförda kritiken – att Expo tilldelas stora summor skattepengar som egentligen är öronmärkta för kulturtidskrifter – berör inte Poohl i sitt blogginlägg.

TT-journalisten Kenneth Ahlborn, som var kollega och vän till Expos grundare Stieg Larsson, är inte imponerad av Poohls undanflykter.

"Vem som helst, inklusive Brunnberg och alla medier, begriper att det är ögonbrynshöjande att chefen för Kulturrådet sitter i en styrelse för en tidning som söker och får 400 000 från - Kulturrådet. Skitsamma om hon inte personligen delar ut pengarna, hon är chef för dem som gör det. Därtill gäller det en tidning som knappast kan kalla sig en kulturtidskrift utan att rodna", skriver Ahlborn i en kommentar till Daniel Poohls blogginlägg.

"Kränkt, Daniel? Var det fult gjort mot Expo?" frågar Ahlborn.

Kulturrådet delar årligen ut 134 miljoner skattekronor till vänsterorienterade kulturtidskrifter. Fria Tider tar inte emot några bidrag alls.

Artikeln har uppdaterats.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0