SVT-reportar hotades av ett maskerat gäng dagen efter upploppet.

14 personer åtalas för invandrarupplopp i Borås

Publicerad 5 december 2021 kl 14.35

Inrikes. Den 22 juni uppstod ett jätteslagsmål mellan olika invandrargrupper i Norrby i Borås, med ett 100-tal deltagare. Nu åtalas 14 personer för brott som våldsamt upplopp, grov misshandel och grovt brott mot knivlagen.

Gilla artikeln på Facebook

– Oroligheterna på Norrby i juni i år grundar sig i en konflikt mellan två löst sammansatta grupper i området. Exakt vad som startade konflikten är svårt att säga. Min uppfattning är att alla misstänkta i det här åtalet tillhör samma sida i konflikten och är personer som av olika skäl är kända av polisen sedan tidigare, säger kammaråklagare Joel Pollnow i ett uttalande.

I november åtalades en man i 25-årsåldern för olaga hot efter att ha försökt stoppa SVT-reportrar från att rapportera från platsen dagen efter upploppet.

Av de nu 14 åtalade är 11 personer misstänkta för våldsamt upplopp, varav tre personer även är misstänkta för grov misshandel och en för grovt brott mot knivlagen. Ytterligare tre personer är åtalade endast för grov misshandel. De misstänkta är mellan 15 och 53 år.

Utredningen visar att det våldsamma upploppet inträffade på Norrby tvärgata i Borås i ett skede när polisen försökte lugna ned den oroliga stämningen och hålla olika grupperingar åtskilda. I folksamlingen gick de nu misstänkta till gemensamt angrepp mot personer och egendom lite längre bort. Detta skedde trots att poliser på plats försökte stoppa händelseutvecklingen.

Den grova misshandeln inträffade en stund senare på Östgötagatan i närheten av den första brottsplatsen. Det är en händelse där flera gärningsmän ger sig på en målsägande med slag och sparkar.

– Bevisningen i målet består framförallt av filmmaterial från polisens övervakningskameror samt dokumentation och vittnesmål från poliser om händelserna och det efterföljande arbetet med att identifiera misstänkta, säger Joel Pollnow.

– Det har varit ett omfattande arbete att granska, bedöma och sammanställa övervakningsfilmer för att kunna identifiera de misstänkta, säger Göran Arvidsson, polisens utredningsledare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0