37 bombdåd i Stockholm i år

Publicerad 18 oktober 2019 kl 11.06

Inrikes. Hittills i år har det skett 37 sprängningar i polisregion Stockholm. Det visar statistik som Mitt i kommit över.

Gilla artikeln på Facebook

Nyligen uppmanade Malmöpolisen svenskar att titta sig omkring efter bomber när de vistas utomhus. Detta efter att en ung kvinna fick sitt ansikte bortsprängt i samband med ett mycket kraftigt bombdåd i centrala Lund i mitten av september.

Att vara uppmärksamma på bomber kan även stockholmare behöva vara. Hittills i år har det nämligen smällt hela 37 gånger i regionen.

Natten till torsdag inträffade tre detonationer inom loppet av några timmar. Bland annat sprängdes en mycket kraftig bomb i ett bostadshus på Södermalm. Området skakade av smällen.

Under hela förra året skedde 42 sprängningar i Stockholm. Men längre tillbaka i tiden går inte att jämföra. Det var först förra året som allmänfarlig ödeläggelse blev en brottskod. Att få en helhetsbild av brotten blir därmed svårt, menar polisen.

Enligt Mitt i är brotten svåra att utreda. Bland annat på grund av att gärningsmännen kan befinna så långt från platsen när det smäller.

Polisen konstaterar dock att bombdåden tidigare var mer sällsynta, men att de ökat i samband med att skjutningarna ökat.

Polisen menar också att förövarna sällan bryr sig om oskyldiga drabbas.

– Gärningsmännen är ofta personer som är väldigt drivna i sin kriminalitet, det är deras yrke och livsstil. Man blir ganska avtrubbad av det och tänker nog inte mycket på vilka det drabbar, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker hos Stockholmspolisen, till DN.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0