Johanna Frändén.

Aftonbladet-kvinna: "Jag tvingas försvara etablissemanget"

Publicerad 11 april 2021 kl 10.01

Media. Vänsterjournalisten Johanna Frändén på Aftonbladet skriver nu att hon bara tvingas vara okritiskt lojal mot makthavarna. Egentligen skulle hon vilja stå på folkets sida och kritisera makten – men det går inte eftersom folket har så obehagliga och högerextrema åsikter.

Gilla artikeln på Facebook

Johanna Frändén konstaterar i en kolumn att det visserligen kan vara en sund grundinställning att vara kritisk mot dem som styr en.

Problemet är bara att kritiken mot etablisemanget "kommer från minst sagt problematiskt håll just nu", fortsätter den 39-åriga vänsterjournalisten.

"Det är som att privilegiet att ifrågasätta de styrande institutionerna numer bara tillhör konspirationsteoretiker och extremister. Och ju mer luft de får, desto mer emotionellt arbete tvingas man lägga på att argumentera med galningar som stulit ens problemformulering och modifierat den till oigenkännlighet", skriver Johanna Frändén vidare.

Hon konstaterar att hon börjar känna sig som en ledarskribent på Dagens Nyheter.

"Plötsligt sitter man där som en ledarskribent på DN och känner genuin oro inför folkligt uppror mot makten. Gläds åt en trött mittenpolitiker som Joe Biden. Hör sig själv säga att det är en medborgerlig skyldighet att vaccinera sig."

Just nu "känns det inte" som om det någonsin kommer att gå att börja kritisera makthavarna igen, eftersom det inte går att "vrida tillbaka tiden till världsläget före Donald Trump, brexit och coronapandemin", skriver 39-åringen.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus