Antisemitismen i USA
Thomas Massie talar ut hos Tucker Carlson.

Alla republikaner i kongressen har "egen barnvakt" från Israel-lobbyn

Publicerad 12 juni 2024 kl 13.21

Utrikes. I representanthuset i den amerikanska kongressen har samtliga ledamöter från Republikanerna en egen representant från Israellobbyn Aipac som berättar för dem hur de ska rösta. Det säger Thomas Massie, själv republikan i representanthuset, i en intervju med Tucker Carlson.

Dela artikeln

Thomas Massie, som är libertarian och emot bistånd, har gjort sig känd som en av mycket få amerikanska politiker som ifrågasätter USA:s villkorslösa stöd till Israel.

På grund av hans bångstyriga röstbeteende under det pågående kriget i Gaza lade den Israeliska lobbyorganisationen Aipac miljonbelopp på att smutskasta honom inför ett primärval i hans hemdelstat Kentucky den 21 maj. I valannonser utmålades han som rena Hamas-anhängaren.

Trots det lyckades Massie vinna med 76 procent av rösterna, vilket beskrivs som en sensation. "Möt mannen som besegrade Aipac", skriver exempelvis tidskriften The Nation om Massie.

I en intervju med Tucker Carlson berättar Massie nu om hur det ser ut på insidan av representanthuset. Och det han säger antyder att Israellobbyns grepp om kongressen faktiskt kan vara ännu starkare än man kunde tro.

Thomas Massie berättar bland annat att hans partikollegor brukar komma fram till honom och beklaga att de själva inte "kan" rösta som han eftersom det skulle skapa så mycket problem för dem.

– Och det finns republikaner som kommer till mig och säger: "Det som Aipac utsätter dig för är inte rätt. Jag kan prata med min Aipac-person." Förresten har alla utom jag en Aipac-person.

På frågan vad en "Aipac-person" är för något svarar Massie:

– Det är som en barnvakt, din Aipac-barnvakt som alltid pratar med dig för Aipacs räkning. De är förmodligen bosatta i ditt valdistrikt, men de är fast förankrade i Aipac.

Hur det ser ut hos Demokraterna säger sig Thomas Massie inte kunna svara på.

– Men det är så det fungerar på den republikanska sidan. Och när de kommer till Washington äter man lunch med dem. Och de har ens mobilnummer och man pratar med dem.

Tucker Carlson utbrister "det är ju fullkomligt vansinnigt" och frågar varför detta inte är allmänt känt. Massie svarar:

– Det gynnar ingen. Varför skulle de vilja berätta för sina väljare att de i princip har ett kompissystem med någon som representerar ett främmande land? Det gynnar inte kongressledamoten att folk känner till det. Så de berättar inte det för dig.

Semesterliknande bjudresor till Israel är också något som Aipac använder sig flitigt av.

– De betalar för resor till Israel för kongressledamöter och deras makar. Jag är inte den enda republikanen som inte har genomfört Aipac-resan till Israel, men jag är förmodligen bara en av ett dussintal som inte har gjort det. De övriga har helt enkelt inte hunnit med det.

Thomas Massie säger att han först hamnade i konflikt med Israellobbyn 2012 då han för första gången ställde upp i valet till kongressen i sin hemstat Kentucky. När lobbyn i ett sent stadium av kampanjen insåg att han var på väg att vinna kontaktade de honom för att be honom skriva en vitbok om Israel som en form av "läxa" för att testa om han kunde köpas. När han vägrade använde de bland annat evangeliska kyrkor i Kentucky som de kontrollerar för att smutskasta honom inför befolkningen där, säger Massie, som ger en inblick i hur lobbyarbetet fungerar i praktiken.

Att han aldrig egentligen varit särskilt kritisk till Israel utan bara motsatt sig USA:s stöd främmande stater av principiella skäl har inte hindrat Aipac från att utmåla honom som farlig antisemit, säger Thomas Massie.

Han uppger att han i åratal brukade bjuda in lsraellobbyister till sitt kontor för att förklara sin ståndpunkt, men att de negativa kampanjerna mot honom ändå fortsatte. Nu är Aipac portade från hans kontor, säger Massie.

Aipac har inför valet i USA i november lovat att spendera motsvarande en miljard kronor på att motarbeta kandidater som man anser vara dåliga för Israel.

Tucker Carlson konstaterar i intervjun att det är "helt sinnessjukt" att Israellobbyn kan bete sig som de gör, och säger att Aipac borde registreras som en utländsk agent.

År 1962 försökte den dåvarande amerikanska presidenten John F Kennedy tvinga den judiska lobbygruppen American Zionist Council att registrera sig en utländsk agent, men kort därefter mördades han och sedan rann det hela ut i sanden.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.