Piskade upp hatstämningar som kan ha inspirerat till dådet mot amerikansk tankesmedja.

" />

Piskade upp hatstämningar som kan ha inspirerat till dådet mot amerikansk tankesmedja.

" />

Piskade upp hatstämningar som kan ha inspirerat till dådet mot amerikansk tankesmedja.

" />
Faksimil

"Amerikanska Expo" får hård kritik efter vänsterextremt terrordåd

Publicerad 17 augusti 2012 kl 17.57

Utrikes.Terrordådet mot en konservativ amerikansk tankesmedja i onsdags kunde som tur var avstyras av en modig vakt. Nu kritiseras SPLC, den amerikanska motsvarigheten till vänsterextrema Expo, för att ha piskat upp en hatstämning som kan ha inspirerat gärningsmannen att gå till attack.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i onsdags kväll svensk tid som vänsterextremisten och homoaktivisten Floyd Lee Corkins tog sig in i Family Research Councils (FRC) högkvarter i Washington DC och började skjuta. En säkerhetsvakt lyckades stoppa gärningsmannen efter att först själv ha träffats i armen.

FRC, som är en etablerad konservativ organisation som värnar om kärnfamiljen och är kritisk till homoäktenskap, har länge setts som en respektabel institution som åtnjuter stöd av det republikanska partietablissemanget.

Det var först när den antirasistiska organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), som motsvarar vänsterextrema Expo, för ett par år sedan inledde en hatkampanj mot FRC som den konservativa tankesmedjan började uppmärksammas av mer våldsbejakande element på den yttersta vänsterkanten.

SPLC inledde sin kampanj år 2010 med att kategorisera FRC som en "hatgrupp" och har sedan dess gått till regelbundet angrepp mot tankesmedjan.

Enligt FRC:s ordförande Tony Perkins var det den hatfyllda atmosfär som den antirasistiska jätteorganisationen piskat upp som inspirerade Corkins till att begå onsdagens terrorattentat, som svensk media valt att inte rapportera om.

– Corkins gavs licens att skjuta en obeväpnad man av organisationer som Southern Poverty Law Center, som vårdslöst betecknar organisationer som hatgrupper eftersom de inte håller med om deras politiska åsikter, konstaterade Perkins i ett uttalande, enligt USA Today.

SPLC, som likt sin svenska motsvarighet har gett utrymme för våldsbejakande vänsterextremister, har enligt kritiker försökt agitera hbt-grupper mot den konservativa tankesmedjan.

"SPLC har konsekvent använt sig av farligt vilseledande retorik genom att klassificera Family Research Council - totalt utan grund - som en 'hatgrupp'. De har vid upprepade tillfällen och utan anledning demoniserat FRC, och har ägnat åratal åt att hetsa fram ilska i den homosexuella miljön och riktat den ilskan mot en organisation vars enda brott är att förespråka och försvara klassiska amerikanska värderingar om tro, familj och frihet", skriver American Family Association, som även den beskrivs som en "hatgrupp" av den vänsterextrema organisationen, i ett uttalande.

Juridikprofessorn William A. Jacobson vid Cornell University skriver i en artikel på Legal Insurrection att SPLC:s hatkampanj mot Family Research Council knappast är unik. Istället har den vänsterextrema organisationen gjort det till sitt normala tillvägagångssätt att kalla sina konservativa politiska motståndare för "hatgrupper", vilket sedan blir en signal för mer radikala vänstergrupper att gå till handgriplig attack mot det utpekade målet.

"SPLC har legitimerat de som utnyttjar etiketter som 'hate speech' och 'hatgrupper' för att tysta politiska och religiösa yttranden, och det har vuxit bortom all kontroll", summerar Jacobson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0