Covid-19 i Sverige

Andra länder stänger skolor – Sverige kräver "skolplikt" av barnen

Publicerad 2 mars 2020 kl 10.19

Inrikes. En rad andra länder stänger sina skolor för att stoppa coronaviruset från att spridas. Dock inte Sverige. Här gäller skolplikten, påpekar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt hålls 130 personer i karantän i Finland sedan ett barn smittat andra med viruset.

Gilla artikeln på Facebook

Den här veckan återvänder tusentals svenska elever till skolan från sportlovet.

I länder som Italien, England och Irland stänger skolorna för att stoppa spridningen av coronaviruset, enligt Aftonbladet.

Men i Sverige håller skolorna öppet, även om antalet coronafall växer och även om många barn varit på semester i drabbade områden.

Enligt SVT har den svenska Folkhälsomyndigheten satt ett tydligt besked: Den som känner sig frisk ska gå till skolan.

Vissa kommuner har dock valt att trotsa myndighetens uppmaning. Bland andra Staffanstorp, som uppmanar barn och kommunanställda som varit i riksområden att stanna hemma. Detta gäller oavsett om de känner sig friska eller inte.

Folkhälsomyndigheten hävdar att detta kan bidra till att skapa onödig oro i samhället. Det viktiga är skolplikten.

– Man får göra en bedömning av vilka möjligheter som finns i länder att förhindra smittspridning på ett så smidigt och rationellt sätt som möjligt. Det gäller att lyssna på sin skolledare och se till att man följer skolplikten, så att alla barn får en rimlig möjlighet att vara i skolan, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till en studie från WHO och påstår att barn inte kan sprida smittan på samma sätt som vuxna. Samtidigt förklarar dock studien, påpekar Aftonbladet, att det inte säkert gått att fastställa barnens roll i spridningen eller hur ofta de själva smittas.

Samtidigt har 130 personer satts i karantän i Finlands huvudstad Helsingfors just för att de varit i kontakt med ett smittat barn, enligt Hufvudstadsbladet. En skolpojke och en man har redan smittats av barnet. De som hålls i karantän är fyra skolklasser, ett juniorfotbollslag, en mängd lärare samt fotbollsfunktionärer.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0