IT-vänstern

Antifeministisk sida på Facebook stängdes av efter kampanj från feministprofil

Publicerad 30 juli 2016 kl 18.31
Av Mattias Albinsson

Media. Den antifeministiska Facebooksidan "Vita kränkta kvinnor" har spärrats av Facebook efter en kampanj från den radikalfeministiska profilen Emmy Winther. Winther har uppmanat dem som läser hennes blogg och följer henne på Twitter att anmäla sidan till Facebook.
– De sitter och kallar kvinnor för hora, slampa, att de ska vara i köket och så vidare, säger Emmy Winther till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

"Gruppen 'vita kränkta kvinnor' på Facebook är ett bevis på att män är det värsta som hänt mänskligheten".

Så skrev den 22-åriga radikalfeministiska debattören Emmy Winther i ett inlägg på Twitter tidigare i sommar. Winther är en flitig bloggerska och debattör som i vintras skrev en artikel på vänstersajten Nyheter24.se med rubriken "Kan inte alla män hålla käften för en gångs skull". Artikeln gav upphov till reaktioner, både från feminister som höll med henne liksom från feminister och icke-feminister som inte höll med.

Den 22-åriga feministens Twitterinlägg skärmdumpades och lades i torsdags upp i Facebookgruppen "Vita kränkta kvinnor" med den sarkastiska hashtaggen "#MotivationalQuotes" som kommentar. När hon fick reda på att ett av hennes twitterinlägg spreds i Facebookgruppen uppmanade hon sina följare att anmäla gruppen för att få Facebook att stänga av den.

"Jag uppmanade mina följare att anmäla gruppen då det är en grupp som förlöjligar kvinnor", skriver Winther på sin blogg under rubriken "En hora som söker uppmärksamhet".

Facebooksidan spärrad
Kampanjen lyckades. Vid sjutiden i torsdagskväll stängdes gruppen, som har omkring 12.000 följare, av Facebook.

När Fria Tider ringer upp Emmy Winther säger hon att hon inte vill ställa upp på en intervju.

– Frågan är vad du är ute efter? För jag vill inte ställa upp på en intervju eller liknande, säger hon.

– Jag står inte bakom er tidning för fem öre och därför vill jag inte synas där.

Ändå pratar hon på i fem minuter och svarar på de frågor hon får.

– De sitter och kallar kvinnor för hora, slampa, att de ska vara i köket och så vidare. Det är bara en massa förnedrande saker, säger hon om gruppen "Vita kränkta kvinnor".

– Jag hamnade av en slump på den sidan, jag bollade igenom kommentarerna, lade min tweet och en månad senare blev jag uthängd. Då hängde jag ut dem tillbaka.

Emmy Winther säger också att hela konflikten är en "löjlig grej".

– Allting handlar om att det är ett gäng män som sitter och hatar på kvinnor och sedan blev jag uthängd och då hängde jag ut dem tillbaka.

Emmy Winther jublar över avstängningen. Foto: Skärmdump

Vill vara anonym
Den person som står bakom och administrerar "Vita kränkta kvinnor" vill vara anonym och kommunicerar via en tysk tjänst som erbjuder krypterad mejl. Personen, som sarkastiskt säger sig vara ett "hen", beskriver själv gruppen som en "svensk känd antifeministisk Facebooksida".

I ett mejl får vi veta att administratören "vill att det ska handla om identitetspolitik, yttrandefrihet och censur snarare än om mig" och att denne oroas av en utveckling där radikala vänstergrupper sätter massanmälningar i system för att tysta Facebookgrupper de ogillar.

På en direkt fråga om det stämmer att man i gruppen "kallar kvinnor för hora, slampa, att de ska vara i köket och så vidare" svarar personen att det inte stämmer gällande inläggen som postas, men att sådant förekommer i kommentarsfälten och att det tas bort om det upptäcks.

"Jag granskar inte alla kommentarer innan de publiceras, det gör ingen som har en sida på Facebook. Majoriteten av kommentarerna var roliga eller satiriska om feminister generellt, eller om vänsterfeministernas goda hat. Poängen med sidan är att just skratta åt deras goda hat och hyckleri", står det i ett mejl.

"Vita kränkta kvinnor" kommer vara spärrad från Facebook i tre dagar med motiveringen att gruppen bryter mot företagets villkor. Personen bakom gruppen är mycket kritisk till att man verkligen gjort något som bryter mot villkoren. Man har även försökt kontakta Facebooks kundtjänst, men utan resultat.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Moderat vägrar rösta för vaccinpass

Jan Ericson går emot partilinjen. Kommer inte rösta för förlängd pandemilag i riksdagen idag.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.