Arlakor vadar i sin egen avföring

Publicerad 29 januari 2020 kl 14.43

Inrikes. En film visar hur kor på en av Arlas gårdar i Hälsingland lever under miserabla förhållanden och tvingas gå och ligga i sin egen avföring. Det rapporterar Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg.

Gilla artikeln på Facebook

Filmen, som uppges vara tagen för mindre än två månader sedan, visar hur korna vadar omkring i ett tjockt lager av urin och avföring. Många av djuren är också väldigt magra.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT.

Gården har använt sig av utländsk arbetskraft, främst från Östeuropa, och tidigare anställda vittnar om hur ägaren struntat i hur gården skötts.

En av männen berättar att en ko hade ett öppet sår ända in på skelettet, men att ingen gjorde något åt det – förrän benet gick av.

– Jag tror att någon annan ko trampade på henne så att benet gick av. Hon avlivades först när hon inte kunde resa sig, säger den före detta anställda.

Arla uppger i ett mejl till SVT att man nyligen gjorde en revision på gården och att man då inte upptäckte "några allvarliga brister".

”Alla djur var i gott skick och hade foder av god kvalitet”, skriver kommunikationsdirektören Caroline Elisabeth Starck.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0