Åtal: Försökte lura till sig miljonbelopp i coronabidrag

Publicerad 10 maj 2021 kl 17.34

Ekonomi. En företrädare för ApartDirect AB, som driver lägenhetshotell, åtatas för grovt omställningsstödsbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Företrädaren för ApartDirect sökte enligt åtalet omställningsstöd om cirka 1,7 miljoner kronor på felaktiga grunder.

I brottsligheten ingick också bolagets revisor som skrev osanna intyg om bolagets omsättning, enligt åtalet. Skatteverket upptäckte dock felet och inga pengar betalades ut.

Lagen om omställningsstöd började gälla i juni 2020. Lagen utgör en del av de åtgärder som har vidtagits för att begränsa de ekonomiska effekterna av coronapandemin och ger rätt till ekonomiskt stöd för företag som drabbats av minskad omsättning med mer än 30 procent. Hittills har fem åtal väckts, varav detta är det första åtalet som gäller grovt brott.

– I sin ansökan om omställningsstöd har bolaget uppgett felaktiga uppgifter om sin omsättning. De hade tagit bort omsättningen från ett nyetablerat hotell. På så vis blev deras omsättningstapp så stort att de skulle vara berättigade till ekonomiskt stöd. Bolagets revisor medverkade i brottet genom att skriva osanna intyg där omsättningen från det nyetablerade hotellet togs bort, säger Gustav Nyström, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett uttalande.

Företrädaren för bolaget och bolagets revisor åtalas. Företrädaren för grovt omställningsstödsbrott i första hand, i andra hand vårdslöst omställningsstödsbrott. Revisorn åtalas för medhjälp till dessa brott och för osant intygande. Mot bolaget yrkas en företagsbot om 1,5 miljoner kronor och mot bolagsföreträdaren ett flerårigt näringsförbud.

– Mot revisorn överväger jag att väcka en talan om rådgivningsförbud. Innan en sådan talan får väckas måste dock yttrande inhämtas från Revisorsinspektionen, säger Gustav Nyström.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Valutareserven töms på dollar helt. "Liksom centralbanken har vi beslutat att reducera investeringarna".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0