Barnhemsskandalen: Media tänker på turkiska

Publicerad 15 januari 2012 kl 17.20

Media.Regeringarnas trogna beskyddare, massmedia, har funnit skurken i den turkiska barnhemsskandalen: Sarah Ferguson, som avslöjade missförhållandena. Turkiet vill fängsla "Fergie" i 23 år och Aftonbladet applåderar.

Gilla artikeln på Facebook

Hertiginnan av York, Sarah Ferguson, har bättre saker för sig än att bli fotograferad på glättiga, självprofilerande välgörenhetsgalor. 2008 gjorde hon istället en verklig insats för misskötta, hjärnskadade barnhemsbarn i Turkiet och Rumänien. I förklädnad tog hon sig in i flera barnhem för att med dold kamera dokumentera de vedervärdiga förhållanden under vilka barnen lever. Hennes syfte var att använda sitt kändisskap för att tvinga fram förbättringar i vården.

Turkiet värre än Rumänien
I fallet Rumänien var förhållandena i och för sig beklagliga - men inte som i Turkiet. Och i Rumänien görs mycket för att uppgradera vården. Myndigheterna samarbetar gärna med utländska rådgivare och välgörenhetsorganisationer - bl. a. en som sponsras av "Fergie" själv. Från de Rumänska myndigheterna kom naturligtivis inte heller några aggressiva reaktioner på hertiginnans rapport. Annat var det i Turkiet.

Redan 2005 beskrev Mental Disability Rights International (MDRI) förhållandena för hjärnskadade barn i Turkiet som ‘jämställbara med tortyr’. Den turkiska regeringen reagerade genom att utlova omedelbara förbättringar - varpå MDRI åkte hem, de turkiska politikerna pustade ut och alltihop glömdes bort.

Hertiginnan av York griper in
Den brittiske TV-journalisten Chris Rogers hade tidigare fäst uppmärksamheten på missförhållanden för barnhemsbarn i många länder, oftast utan några större konkreta resultat. 2008 tog Fergusson kontakt med Rogers och föreslog ett samarbete för att äntligen få fart på barnhemsfrågan i Rumänien och Turkiet.

Vad gäller Rumänien lyckades hon. Men vad gäller Turkiet blev det inte alls som hon hade tänkt sig - nu hotas "Fergie" av turkiskt fängelse för smygfilmning. Maxstraffet: 23,5 år. Hertiginnan blir inte utlämnad från Storbrittannien. Men eftersom hon inte hunnit få ett entydigt svar från USA ställde hon igår in en bokad resa dit.

Vem vare som kasta?
Filmen ovan visar den turkiska inställningen till både barnhemsbarnen och till vettiga människor i största allmänhet.

Men filmsnuttarna från barnhemmet utanför Ankara kan inte göra rättvisa åt de hygieniska förhållanden som de handikappade barnen lever under. Därför nedan en förkortad version av Chris Rogers rapport från hans och Sarah Fergusons resa till Ankara.

Chris Rogers berättelse
"I egenskap av journalist och hertiginna förvägrades vi tillträde till Saray-institutionen. Men Sarah gick inte att stoppa. Hon skaffade mörka solglasögon och dolde sitt välkända röda hår under en svart peruk, medan jag använde en falsk hjälparbetar-legitimation."

"Det stank av urin, svett och spyor som slog emot oss när dörren öppnades var välkänd för mig men blotta storleken på Saray-institutionen gjorde det hela ändå överrumplande."

"Två hjälparbetare och en anställd visade oss till ett stort, sparsamt möblerat rum. Liksom alla rum vi besökte var fönstren blockerade. Femtio par barnhänder sträcktes mot oss, i längtan efter uppmärksamhet och kramar. De var klädda i lakan och trasor, några med rakade huvuden. I varje hörn visade ett barn tecken på stress, många uppvisade hemska, starkt gungande rörelser. Hjälparbetarna sade att barnen lämnats här som spädbarn. Sarah försökte leka med en pojke som hukade på golvet. Han log och slutade gunga. Men när vi lämnade rummet började han skrika, och andra stämde in. Byggnaden verkade oändlig. Komplexet är så stort att vi fick åka bil till nästa byggnad."

"Det var här vi såg get hemska havet av barnsängar. Vi talade bara lite, redan chockerade. Men värre blev det när personalen började mata dessa sängbundna barn. De matades liggande. Hertiginnan frågade hue länge barmen stannade här. "Hela sina liv" var svaret. ‘Dom lämnar aldrig.’ Därefter visades vi till de vuxnas sovkammare. Där var många bundna till bänkar, som hundar. Två kvinnor delade en säng täckt av avföring. Båda sprang upp när vi kom in, förtjusta över att få besök. Båda var bakbundna."

"Stanken var avskyvärd. Både Sarah och jag fick kräkreflexer då vi såg en annan kvinna äta innehållet i sin blöja. "Hon är uttråkad," förklarade en kvinna ur personalen. Vi kan inte byta blöjorna hela tiden eftersom de är för dyra. Sedan blev hon nervös och frågade om vi filmade. Det var dags att gå."

Fulmedia håller stilen: Skjut budbäraren!
Daily Mail och UKIP rasar över Turkiets beteende - medan svenska fulmedia med Aftonbladet i spetsen ser saken på turkiskt sätt.

TT:s rubrik var "Fergie åtalas efter smygfilming". Aftonbladet presenterar ett vanligt kriminalreportage där "den skandaldrabbade före detta prinsessan" varit "förklädd" i Turkiet och "misstänks för att ha smygfilmat barn". Vad gäller filmen uppger Aftonbladet att barnen "tycks" vara fastbundna. Man vidarebefordrar ordagrant varenda vinkling som den turkiska sidan har att komma med.

Lägg märke till detaljerna: Aftonbladets mellanrubrik "Lägger locket på" syftar inte, som man kanske kunde tro, på de turkiska myndigheternas stingslighet över att missförhållandena avslöjats. Nej Aftonbladet syftar på att de brittiska myndigheterna reagerar med tystnad, när Turkiet kräver att dessa skall hjälpa dem mot deras egen hertiginna. När det gäller att lägga på lock, då är fulmedia själva de stora specialisterna.

Utlämning till Turkiet enligt Arresteringsordern
EU-parlamenterikern William Dartmouth från UKIP hävdar att hertiginnan, ifall Turkiet idag hade varit medlem av EU, hade blivit infångad av brittisk polis och ivägskickad till ett turkiskt häkte enligt den Europeiska Arresteringsordern. Allt utan brittisk brottsutredning, rättegång och utan att det hon anklagas för ens är brottsligt i Storbrittannien.

Dartmouths påstående är i princip felaktigt eftersom just det brott som prinsessan anklagas för tursamt nog inte finns med på den långa lista över brott för vilka Europeiska Arresteringsordern upphäver principen om dubbel straffbarhet. Men om en orättsstat som Turkiet hade varit medlem i EU hade man kunnat få Fergie utlämnad genom att åtala henne för någonting annat, som finns med på listan. Ett land som behandlar hjälplösa barn på detta sätt (och som reagerar på detta sätt när saken avslöjas) bryr sig inte om vad som är rätt och fel lag på en lista.

Listan nämns i förbigående i den svenska regeringens kungörelse av Arresteringsordern. Men den som vill läsa denna besynnerliga lista över brott får leta ett tag - här är den i alla fall. (Listan börjar på sidan 23/18 enligt sidnumreringen).

Bl.a. innebär listan att den svensk som blir åtalad för "rasism och främlingsfrihet" i ett annat EU-land skall infångas av de svenska myndigheterna och utlämnas för rättegång där.

Källa: Daily Mail


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0