Sverigebilden
Den svenske polisen Glen Sjögren, känd för sin kampanj "Sluta skjut", vägrade i BBC:s reportage att gå med på att brottsutvecklingen kunde ha något med invandringen att göra.

BBC om Sverige: "Vad är det som händer?"

Publicerad 12 november 2019 kl 17.30

Media. Den dagliga bombterrorn och det ökande våldet i Sverige väcker uppståndelse i internationell media. Till och med statliga brittiska BBC uttrycker nu bekymmer över hur det står till i det skandinaviska före detta föregångslandet – och frågar sig om svensk media mörkar om utvecklingen.

Dela artikeln

"De 100 explosionerna i Sverige i år: Vad är det som händer?" lyder rubriken till ett reportage som idag publiceras av BBC News.

Bakgrunden är uppgifterna om att polisens bombskydd har kopplats in i nästan 100 fall av sprängningar bara i år.

I ett tidigare avsnitt av BBC:s profilprogram "Newsnight" ställdes frågan rakt ut: "Är Sverige en utopisk dröm eller en mångkulturell mardröm?"

I programmet konstaterades att Sverige lockat till sig hundratusentals invandrare med sin vision om öppna gränser och generösa bidrag.

I Rosengård intervjuar BBC:s utsände polisen Glen Sjögren, som är koordinator för projektet "Sluta skjut" och frågar honom om det ökande våldet kan ha något med invandringen att göra.

– Det tror jag inte, svarar Sjögren.

Reportern frågar då om de som ligger bakom skjutningarna "heter Sven och Björn och har blont hår".

– Vanligtvis inte, konstaterar polisen.

Glen Sjögren uppmärksammades idag för sin plan på att "prata" med de gängkriminella i Malmö.

BBC nämner i tisdagens artikel kriminologen Amir Rostamis uttalande om att bombterrorn i Sverige är unik och i princip bara kan jämföras med länder i krig. Vidare konstateras att den svenska polisen inte går ut med uppgifter om förövarnas etnicitet.

"Har svenska medier mörkat?" frågar sig BBC också och citerar Mira Aksoy, som nyligen tvingades lämna SD-toppen Mattias Karlssons ungdomsförbund Ungsvenskarna eftersom hon uppfattades som för konservativ och nationalistisk.

Vänsteraktivisten Christian Christensen, som är "professor i journalistik" vid Stockholms universitet, bedyrar dock att så inte är fallet – även om han själv uppger sig vara förvånad över att bombdåden fått så lite medial uppmärksamhet. Enligt Christensen är problemet istället att Sverige används "som bevis för problemen med invandring och vänsterpolitik".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.